A Hungerit a Pick előtt
 Alaposan átrendeződött megyénk foglalkoztatási térképe

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-20 | Fekete Klára

Ma már nem ugyanazok a cégek a legnagyobb foglalkoztatók a megyében, mint tíz évvel ezelőtt. Sőt: ezer embernél többet alkalmazó termelő vállalatból mindössze hármat számolhatunk össze. Meglepetés, hogy a Hungeritnél már több az alkalmazott, mint a Picknél, a magyar húsipar (egykori) zászlóshajójánál.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Hungeritnél már több az alkalmazott, mint a Picknél
Szegedről és a megyéről gyakran leírjuk, hogy a városokban napjainkra a legnagyobb foglalkoztatóvá az önkormányzat – Szegeden a tudományegyetem – lépett elő, őket követi a Tisza Volán Rt., egy-két vállalat, majd nagy szünet következik. Alábbi összeállításunkból kihagytuk az állami szférát, a közigazgatást, az oktatást és a szolgáltatást is; arra voltunk kíváncsiak, hányan keresik meg a kenyerüket a termelő szférában, versenykörülmények között. Napról napra kevesebben.

Már most látszik, hogy Szegedet és Csongrád megyét nem a klasszikus értelemben vett nagyipar teszi majd híressé az új évezred első évtizedében: egy-két kivételtől eltekintve lassacskán elfogynak a nagy létszámot foglalkoztató termelő cégek.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik: a mezőgazdaság produkálta nyersanyagot leszámítva az adottságok az elmúlt ötven évben sem az iparnak kedveztek a Dél-Alföldön, és a hagyományos iparágak is csak a fővárosi nagyvállalatok vidéki egységeiként működtek. Az 1994-ben bezárt és fénykorában 3 ezer embernek munkát adó Szegedi Textilművek például a Pamutnyomó és Szövőipari Vállalat egysége volt, s csak a nyers vásznat készítette, a műre a koronát Budapesten, a kikészítőben tették rá. Az 1998-ban kimúlt Szegedi Kábelgyár a Magyar Kábel Műveken, a napokban bezárt Ikarus is egy országos monstrumon belül próbált a hagyományoktól eltérő iparágat meghonosítani a Tisza-parti városban.

Csongrád megye legnagyobb foglalkoztatója jelenleg a szentesi központú Hungerit Rt., amely 15 éves múltra tekinthet vissza, noha részvénytársasági formában csak 1997 óta működik. Mint ahogy azt Magyar József vezérigazgató elmondta, az 1600 alkalmazotton felül még 150 vállalkozót is foglalkoztatnak, nem beszélve a termelői háttérről. A Pick Szeged Rt. immáron csupán a második helyen áll a nagyok versenyében, a közelmúlt történései a szemünk előtt zajlottak le: hogyan ürítette ki a pénzügyi befektető Arago a húsipari óriást, és miként kell majd újra megküzdenie a piacért a szakmai befektetőnek számító Délhús kezében.

A klasszikus ipart képviseli a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Rt. is, amely sikeres olasz exportjának köszönhetően még állja a textilipart sújtó kínai rohamot. Nyereségesek a külföldi kézben lévő gumigyárak, de már csak a kisebb foglalkoztatók közé tartoznak. Nem nagyobbak immáron, mint a feljövő Szilánk csoport a maga 300 emberével, avagy a Főszer-Elektroprofil Kft. a maga 150-200 dolgozójával. Sikeres kicsik, gondokkal küszködő nagyok – így is lehetne jellemezni az ipar helyzetét, hiszen az óriásnak számító Hungerit például rendre ki van téve a feldolgozóipar piaci ingadozásainak.


A Délhús kezébe kerülhet

Nyilvánosan működő társaságban történő befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt két héttel ezelőtt rótt ki 50 millió forintos bírságot a PSZÁF két magánszemélyre. A bírságok sorozata azonban folytatódott. A felügyelet tegnap bejelentett határozatában 30-30 millió forintra büntette meg a Délhús Rt.-t és az Arago Rt.-t, ugyancsak a befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt.
Ugyanakkor lényeges fordulatnak számít az ügyben, hogy a felügyelet végül jóváhagyta az ügyletet, így a Pick a Délhús kezébe kerülhet. Kovács László, a Délhús és a Pick elnök-vezérigazgatója tegnap kérdéseinkre válaszolva elmondta, elhárult minden törvényes akadály az elől, hogy a Délhús megvásárolja a szegedi cég részvényeinek további közel kétharmadát. A felügyelet a nyilvános ajánlattételt elfogadta, a pécsi központú cég pedig érvényesíteni majd vásárlási szándékát.