Donkáékon nem segít a támogatás

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-08 | Bíró Dániel

Hiába kérték a csongrádi Donkáék: a kevés jelentkező miatt nem indulhat szeptembertől középsúlyosan fogyatékos gyerekekkel foglalkozó elsős csoport a városban. A négygyermekes család csapdába került: Szentesre kell járni, s ha lenne is autójuk, akkor sem tudnák kifizetni a huszonötezer forintot, amiből nem térít meg semmit az állam. Igaz, a buszköltség nyolcvan százalékát visszakapják, így viszont az édesanya egész nap buszozhat, mert a gyerekekre vigyázni kell.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Donka családnak két hónapja van arra, hogy kikecmeregjen a kilátástalannak tűnő helyzetből Fotó: Bíró Dániel
Múlt csütörtökön hagyta jóvá a megyei közgyűlés azt a javaslatot, amely a szentesi Rigó Alajos Általános Iskola alapító okiratának módosítására vonatkozott.

A megyei fenntartású intézmény csongrádi tagiskoláját érintő határozat szerint a jövőben nem csak Szentesen, hanem a Tisza-parti városban is lehet majd középsúlyosan értelmi fogyatékos gyermekek számára fejlesztő foglalkozásokat indítani, eddig ugyanis csak enyhén sérült diákokat fogadhattak Csongrádon.

A múlt héten megszületett kedvező döntés leginkább a Donkáék által indított kezdeményezésnek köszönhető. A csongrádi család két éve kezdett bele a szervezkedésbe, melyben segítségükre volt Murányi László városi és megyei képviselő is. Tavaly aláírásgyűjtésbe is belefogtak annak érdekében, hogy három gyermekük lakhelyükön is megkapja a szükséges szakmai segítséget.

Sokba kerülne az utazás

– Úgy tűnik, hiábavaló volt a szervezkedésünk, mivel az alacsony gyereklétszám miatt szeptemberben nem indulhat elsős csoport Csongrádon, ezért a hétéves Patrikot és a nála egy évvel idősebb Józsikát át kellene hordanunk Szentesre – vázolta a probléma okait Donka József. – Nincs autónk, de ha lenne is, havi huszonötezer forintba kerülne a kicsik utaztatása, amiből egy fillért sem térít vissza az állam. Ha buszozna a feleségem, naponta több órát venne igénybe az ingázás, a költségek 80 százalékát térítené meg a társadalombiztosító. Ki főzne, takarítana és mosna akkor itthon? Azt senki sem veszi figyelembe, hogy helyben legidősebb gyermekünket, Ferikét is el kell kísérni az iskolába, hiszen ő is középsúlyosan fogyatékos, Donatellát pedig – aki szerencsére egészséges – nem küldhetjük el egyedül az oviba – tette hozzá az édesapa.

Ragaszkodnak a fiúkhoz

A férfi egyébként rokkantnyugdíjas, de a család megélhetése érdekében mellékállást vállal. Ha akad is munka, összesen havi százezer forintból gazdálkodhatnak. Terveik szerint, ha lejár a gyes, Donkáné főállású anyának áll. Ez nemcsak a biztos havi juttatás miatt fontos számukra, hanem, mert a kialakult helyzetben hozzáértők azt javasolták nekik, hogy a két középső fiút egy vidéki bentlakásos intézményben helyezzék el. Ebben az esetben viszont az anyuka nem lenne jogosult a gyermeknevelési támogatásra, azaz mintegy huszonötezer forinttal lenne kevesebb a családi kasszában. – Ha elkerülnének itthonról a fiúk, hiányuk lelkileg, érzelmileg borzasztóan megviselné a családot – mondta az apuka.

Az érdekvédő nem érti

A szülők és a szakemberek számára is érthetetlen, miért csak a mozgássérültek kaphatnak gépjármű-támogatást az államtól.

– Hosszú évek kitartó munkájával csak az sikerült elérnie az országos szövetségnek, hogy kedvezményes parkolójegyet vásárolhatnak az értelmi fogyatékosok – tudtuk meg Lajkóné Hegedűs Valériától, a megyei érdekvédelmi szövetség vezetőjétől. Az érdekképviselet irányítója szerint a közönynek az lehet az oka, hogy a mai napig nincs valós kimutatás az érintett állampolgárok számáról. Úgy véli, a pillanatnyi helyzetben megoldást csak az jelenthetne, hogy más településeken már működő támogató szolgálat indulna a térségben, amely enyhítené Donkáék terheit.

Csak ketten jelentkeztek

Minimum nyolc fő kellene a csoport beindításához, de csak ketten jelentkeztek a szóban forgó első csoportba – nyilatkozta lapunknak Demeter Attiláné, a szentesi Rigó Alajos Általános Iskola igazgatója. A foglalkozás beindítását csak akkor kérhetné a fenntartótól, ha egy fő hiányozna a kellő létszámhoz.