Rozika, a vadászgörény családtag Buboriéknál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-29 | Balázsi Irén

Kedveli az állatokat a szentesi Bubori család, amelynek Aulich Lajos utcai házánál görények is vannak. A közhittel ellentétben nem büdös Rozika, amely négy utódnak adott pár hete életet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Buboriné állatbarátnak tartja magát Fotó: Tésik Attila
Ketrecben van most a vadászgörény a szentesi Buboriné Rozmán Editék szobájában, és egyre csak nyalogatja a kéthetes jövevényeket. Négyen vannak a kicsik, amelyek közül egy vadas, a többi olyan, mint az anyjuk: fahéjszínű. Rozikának hívják az Aulich Lajos utcai család kedvenc állatát, amely úgy negyven centi hosszú, és nincs egykilós. Azt mondja a háziasszony, hogy nem büdös jószág a görény, hiába állítják azt róla, akik nem ismerik. Ám Edit mindenféle szakkönyvet tanulmányozott, ezért tudja: ha megijed az állat, akkor elengedi a bűzmirigyeit, s azok valóban büdösek. Rozika persze nem az, mert jó illatú, balzsamos samponnal fürdetik, aztán meg is szárítják a bundáját. Buboriék családtagnak tekintik a görényt, amely igényli a szeretetet. Azt mondja Edit: ők nem járnak szórakozni, nekik a kisállatokról való gondoskodás jelenti a kikapcsolódást.

Elajándékozzák majd a legújabb jövevényeket, mert a tizennégy éves Gábor szerint csak egynek tudnak annyi szeretetet adni, mint amennyit az igényel. Öccsét, a hétesztendős Danit és őt Rozika szokta ébreszteni reggelente, mert azt várja tőlük, hogy játsszanak vele. Jó természetűnek nevezi a háziasszony a család kedvencét, csak az a vétke, hogy tolvajkodik. Ellopja a játékokat, a cukrot meg a csokoládét, és eldugja azokat az ágyneműtartóba. Persze nem eszi meg az édességet, hiszen az alma, a görénytáp és a cicakonzerv a napi eledele. Szívesen issza a nyers tojást és a csapvizet is. Edit egyébként csak azoknak ajánlja a görényt, akiknek van idejük, mert ez a jószág igényli a törődést.

Rozi egyéves, ám van még neki mintegy nyolc esztendeje. Különben pedig ez volt az első fialása, 42 napra kellett volna világra hoznia a kölykeit, ám két nappal túlhordta azokat. Már aggódott is a Bubori család, nehogy valami baj történjen. Van kutya is a háznál, és jó néhány egyéb állat, de az anyagörény a kedvenc.