Mégis lesz szálloda Szentesen
 Amerikában fantáziát látnak a volt úttörőházban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-28 | Balázsi Irén

Felhatalmazták Szentes polgármesterét, hogy írja alá a módosított társasági szerződést az amerikai partnerrel az egykori úttörőház szállodává történő átalakításáról. Az S&A Capital Limited és az önkormányzat közös kft.-t tervez alapítani, amelybe az előbbi a felújításhoz szükséges tőkét hozza, míg a város magát az épületet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Most még a családokat segítik a leendő szállodában Fotó: Balázsi Irén
Évekkel ezelőtt került fel Szentes internetes portáljára a Széchenyi ligetben lévő egykori úttörőház, amely az utóbbi időkben már családsegítő központként működött. Ott figyelt fel rá az amerikai S&A Capital Limited illetékese, aki fantáziát látott a korszerű uszoda szomszédságában lévő épületben. Ez a cég már számos országban korszerűsített ingatlanokat a turizmus fellendítése érdekében. A szentesieknek azért is kedvező a befektetőként jelentkező fél szándéka, mert az évek óta pereskedés tárgyát képező Petőfi Szálló nem mostanában lesz fogadóképes. Valójában nincs is olyan szálláshelye a városnak, ahol – példának okáért – egy konferencia résztvevői „nem fapados környezetben" eltölthetnének néhány éjszakát.

Az elképzelések szerint közös társaságot hoz létre az S&A Capital a szentesi önkormányzattal azzal a céllal, hogy a volt úttörőházban 60 szobás, 120-150 ágyas szállodát alakítson ki. A szállóban fitneszt és egyéb kiszolgálóhelyiségeket is terveznek. A képviselő-testület legutóbbi ülésén felhatalmazták Szirbik Imre polgármestert, hogy a Liget Hotel társasági szerződésének módosítását írja alá az amerikai partnerrel. A közös cég neve BelMare Hotel Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelybe az önkormányzat apportként viszi a tulajdonában lévő épületet, míg az S&A Capital a ház teljes átalakításához szükséges tőkét. Ez a jelenlegi árviszonyok között mintegy 250 millió forintot tesz ki. A társasági szerződést egyébként azért kell módosítani, mert nemrégiben megjelent egy pályázat, amely új szálláshelyek kialakítására nyújthat ötvenszázalékos vissza nem térítendő támogatást.

A pályázati kiírás szerint azonban csak azok a társaságok juthatnak részben uniós forrásokhoz, amelyeknél az önkormányzati tulajdon aránya nem haladja meg a 25 százalékot. Ha a cégbíróságon bejegyzik a módosított szerződést, az illetékesek már konkretizálhatják a feladatokat a ligeti épület mielőbbi átalakítása érdekében.