Fülöp Tibor addig marad, ameddig csak akar
 Szeptemberben már az ötödik évadját kezdi a Reims csapatánál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-24 | Imre Péter

Egykoron a Szeged és a Szentes férfi vízilabdacsapatával ért el sikereket Fülöp Tibor. Majd külföldre távozott, meg sem állt Franciaországig. Immár túl van negyedik évadján az élvonalbeli Reims együttesénél, amelynél addig marad, ameddig akar.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szabadsága alatt sem tud elszakadni a víztől. Fotó: Miskolczi Róbert
Aki találkozni akar az egykori kiváló szentesi pólóssal, későbbi edzővel, Fülöp Tiborral, annak az elmúlt négy évben csak nyáron volt, van lehetősége. Franciaországban él családjával, az ottani első ligás Reims szakmai munkájának irányítója.

– Az első év volt a legnehezebb – emlékezett a 47 éves tréner. – Egyedül voltam kint, majd megvesztem, annyira hiányzott a család. Nem vittem magammal szeretteimet, hiszen nem tudhattam, miként sikerül a bemutatkozásom; mert az is benne volt a pakliban, hogy pár hónap múltán megköszönik a munkámat.

Nem köszönték meg, sőt! Kiharcolták a bennmaradást, amit a második, a harmadik, majd most, a negyedik idény végén is megismételtek.
– Rendkívül büszke vagyok arra, hogy „végtelen" szerződéssel rendelkezem – újságolta a szakember. – Ez gyakorlatilag azt jelenti, addig maradok a Reimsnél, ameddig akarok. Ennél nagyobb megbecsülésben nem hinném, hogy volt, vagy lesz még részem az életben. Annyi csak a vezetők kérése, ha el akarom hagyni a csapatot, azt három hónappal korábban jelentsem be, hogy legyen idejük új edző után nézni. Egyelőre még nem szóltam, jól érzem ott magam, és a család is ugyanezt gondolja. A kisebbik fiam, a 15 éves Tibi azon túl, hogy kitűnő tanuló, a pólóban is igen tehetséges, korosztályos tartományi válogatott. A nagyobbik, Zsadány már 20 éves, ő rendszeresen kap játéklehetőséget az első osztályú csapatban.

A tréner bevallotta, szégyen, nem szégyen, a családban bizony neki megy a legnehezebben a francia nyelv.
– A vízilabdához szükséges szakmai kifejezésekben már régóta otthon vagyok, a többi viszont... Érteni mindent értek, a kifejezésekkel gyűlik meg a bajom. Ilyenkor jókat nevet rajtam a feleségem, Sára és a két gyerek. Könnyű nekik, ők szinte már perfekt beszélik a nyelvet.
Annak ellenére, hogy remekül érzi magát a galloknál, előbb vagy utóbb hazajön.

– A szüleim és az igazi barátaim, mint például a jelenleg Szegedben pólózó Tóth Laci, mind itthon élnek. Nagyon hiányoznak. Meg aztán az egyre erősebb, egyre szuperebb magyar OB I-ben is jó lenne kipróbálni edzői tudásomat. Az internet segítségével teljesen képben vagyok, mindent tudok, ami a pólóban itthon történt. Fantasztikus eredménynek értékelem a Szeged bronzérmét, Gyöngyösi Tojás ragyogó munkát végzett a gárdával. Szorítok nekik a következő idényben is, akárcsak a Szentesnek. Szerintem jól döntött a vezetőség, amikor Berki Andrisra bízta az együttest. Fiatal, agilis, biztos vagyok benne, hogy edzőként is sokra viszi majd.