Zöld szőnyeg borítja a Kurca tetejét
 Féltik a halakat a szentesi horgászok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-17 | Balázsi Irén

A Kurca szentesi szakaszán már megjelent a békalencse, amely veszélyezteti a horgászást. Az Atikövizig helyi vezetője szerint akkor tűnik el a zöld szőnyeg a főcsatornáról, ha az agrárgazdaságok elkezdik az öntözést.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A víztükröt borító növényzettől lassan már horgászni sem lehet. Fotó: Tésik Attila
Már zöld szőnyeg borítja a Kurca némely szakaszát, és ez aggodalommal tölti el a horgászokat. Füsti M. Lajos, az egyesület elnöke azt mondja, hogy ha a növényzet teljesen betakarja a víztükröt, akkor veszélybe kerülnek a halak. Egyébként pedig már most is vannak olyan részek a főcsatornán, ahol horgászni is alig lehet. A szervezetük egyébként mintegy tízmillió forintot költ évente a Kurcán és a tavakon a haltelepítésre, ezért is sérelmezik, hogy időről időre jelentkezik ez a probléma. Úgy véli az elnök: ha a főcsatornánál nem sikerül gondoskodni a vízutánpótlásról, akkor felesleges volt jó pár esztendővel ezelőtt százmilliókat költeni a Kurca kotrására. Ha ugyanis nem folyik benne a víz, könnyen újratermelődhet az iszapréteg.

Az Atikövizig szakaszmérnöke, Ötvös Mihály lapunknak azt nyilatkozta: a meleg időjárás hatására képződött a Kurcán a békalencse, s a zöld növényzet egyes részeken már összefüggő felületet alkot. Ez a réteg azonban vékony, így nem veszélyezteti a halakat, mert kapnak elegendő oxigént. A szakaszmérnök szerint akkor tűnik majd el a békalencse a Kurcából, ha az agrárgazdaságok öntözővizet rendelnek tőlük. A csapadékhiányos időben beindul majd a rendszeres vízszolgáltatás, az pedig leviszi a békalencsét a Tiszába. A szakaszmérnök azt is elmondta: anyagiak hiányában arra nincs lehetőségük, hogy csak ökológiai célból gondoskodjanak a vízutánpótlásról. Legutóbb tavaly sikerült „átmosatniuk" a rucaörömmel borított Kurcát, amikor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szentesi politikai államtitkára, Gombos András közbenjárására állami pluszforráshoz jutottak.