Szremkó Krisztinának elege lett az edzőtáborokból
 Búcsú a válogatottságtól

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-08 | Szélpál László

Tizenegy éven át elképzelhetetlen volt Szremkó Krisztina nélkül a magyar női vízilabda-válogatott. Soha nem hagyta cserben a nemzeti gárdát, annak kapitányát. A jövőben már nem számíthatnak játékára, ugyanis lemondta a válogatottságot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Vidovics Ferenc
Tegnap óta Barcelonában gyakorol a magyar női vízilabda-válogatott. Ez persze nem meglepetés, hiszen bő egy hónap múlva Faragó Tamás szövetségi kapitány gárdája Montrealban ugrik vízbe a világbajnokságon. Az viszont már az, hogy a keretnek nem tagja Szremkó Krisztina, a Hungerit-Szentesi VK centere.

Megcsömörlött

– Néhány álmatlan éjszakámba került, de végül meghoztam döntésemet, lemondtam a válogatottságot – jelentette ki az uszodák világában csak „Szusziként" becézett egykori világklasszis center. – Őszinte leszek: már nem éreztem magam jól az edzőtáborozások alatt. Harmincnegyedik évemben járok, megcsömörlöttem a közös együttlétektől. Állandóan Pesten készült, gyakorolt a gárda, egyre inkább azt kezdtem érezni, mennyire hiányzik Szentes, az otthonom, a nyári pihenő.
Márciusban még tagja volt a vb-kvalifikáción ezüstérmes csapatnak, amely Madridban harcolta ki a montreali szereplés jogát.

Fejben már nem bírta


– Igazából akkor kezdett megfogalmazódni bennem a lemondás gondolata – folytatta Kriszta. – A Madrid előtti felkészülést már egy kicsit nyűgnek éreztem. Ráadásul a spanyol fővárosban a fájós vállam miatt már nem is játszottam annyit. Végiggondoltam az idei nyarat – több hónapos felkészülés, világliga-selejtező, világbajnokság –, majd azt mondtam magamnak: Köszönöm, de ebből nem kérek! Bár a vállam továbbra sem tökéletes, de nem is fizikailag, hanem inkább fejben nem bírtam már. Faragó kapitány is megértett, tudomásul vette döntésemet.
Szuszit már évek óta foglalkoztatta a lemondás gondolata. De szerencsére mindig a folytatás mellett tört lándzsát.

– Addig nem akartam abbahagyni, míg nem játszhatok az olimpián. Athénban megadatott ez az élmény számomra, bár csak a 6. helyen végeztünk, mindig szívesen gondolok rá vissza. Világbajnokságon már voltam négyszer, biztos vagyok abban, nem lesz bennem hiányérzet, hogy kihagytam az ötödiket. Amúgy pedig szorítok a csajoknak, kívánom, hogy kerüljenek a négy közé. Nem lesz könnyű, az olimpia után sok gárda alaposan kicserélődött, nem tudni pontosan, mennyire változtak meg az erőviszonyok.

Elszalasztott lehetőség

A búcsú csak a válogatottságra vonatkozik, a Hungerit-Szentes továbbra is számíthat szolgálataira.
– Örültem a bajnoki második helyünknek, hiszen bár egy évvel korábban is ezüstérmesek lettünk, de most az elődöntőben egy erős Dominót múltunk felül, és a fináléban is volt esélyünk a Dunaújváros ellen. Ilyen közel már régen álltunk az aranyhoz...


Páratlan pályafutás

Szremkó Szuszi tizenegy évvel ezelőtt, 1994-ben mutatkozott be a válogatottban. Jobban nem is debütálhatott volna, hiszen a római világbajnokságon aranyérmes lett. A vébékről ezüstérmet (2001) is őriz a vitrinjében. Szintén 2001-ben Budapesten Európa legjobbjának bizonyult Magyarország (naná, hogy vele), és a vébékhez hasonlóan, az Eb-ről – még 1995-ből – is van egy második helye. Három évvel ezelőtt Világkupát nyert, tavaly pedig hatodikként zárta a válogatottal az athéni olimpiát.