Remekül vizsgáztak kertészetből a diákok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-03 | Balázsi Irén

Vizsga nélkül kaptak bizonyítványt a Szakma Kiváló Tanulója versenyen a szentesi kertészeti középiskola diákjai, akik Bécsben is jól szerepeltek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagyot alakítottak ők, négyen: Kis Henrietta, Jozaf Barbara, Tóth László és Szalkai Mária. Fotó: Tésik Attila
Bizonyították rátermettségüket a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola diákjai, akikre büszke a Csikai Miklósné igazgató vezette tantestület. A szaktárca a fenntartója pár éve az oktatási intézménynek, amelynek nemcsak idehaza, hanem külföldön is jó híre van. Legutóbb a Szakma Kiváló Tanulója versenyen szerepeltek jól a már korábban érettségizett fiatalok. Közéjük tartozik Jozaf Barbara, aki dísznövénykertészetet tanult ebben a tanévben.

Az országos mezőnyben a gyakorlati ismeretekről számot adó megmérettetésen első lett Barbara, míg az összteljesítménye alapján második helyen végzett. Így vizsga nélkül kapta meg a szakmunkás-bizonyítványt a dísznövényeket kedvelő fiatal. Szintén érettségi után jelentkezett a virágkötészeti szakra Kis Henrietta, aki a tanulmányi versenyen nyújtott teljesítménye alapján hetedik helyezést ért el, és ezzel őt is szakmunkássá minősítették, akárcsak az országos erőpróba tizedik helyezettjét, Szalkai Máriát.

A szentesi Barthának Bécsben is van testvériskolája, ahol virágkötészeti versenyt rendeztek a közelmúltban. Nem először hívták meg oda a magyar partnerintézményük diákjait. Hazánkat most Kis Henrietta, Szalkai Mária és Tóth László képviselte, mintegy fehér hollóként az osztrák tanulók között. A szentesi fiatalok ott is helytálltak, hiszen húsz csapat közül a hetedik helyet szerezték meg. Tóth Laci pedig egyéniben igazi meglepetést szerzett, hiszen ötven-hatvan ifjú virágkötő versengett egymással, s neki ítélte oda a zsűri a legszebb ajándékcsokorért járó díjat a Meglepetés nevű kategóriában. Virágkötészetből Ádám Zsuzsanna pedagógus készítette fel a versenyzőket, míg a dísznövény-kertészeti számadásra Törőcsik Zoltánné tanártól kapott segítséget Jozaf Barbara.