Farkasné nem akart provokálni a rádiónál
 Visszahívták a kormánypártok küldötteit Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-28 | Balázsi Irén

Törvényesen működhet immár a Rádió Szentes Kht. felügyelőbizottsága, mert új tagokat választottak tegnap a grémiumba a képviselő-testület ülésén. Miután a jobboldal jelöltje írásban lemondott, a kormánypárti delegáltakat visszahívták, mivel az ő személyük is összeférhetetlennek bizonyult egy másik jogszabály szerint.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Levelet írt a polgári összefogás delegáltja, Farkasné Márton Katalin a képviselőknek, miszerint köszöni a bizalmat, hogy két hete beválasztották az önkormányzati médium, a Rádió Szentes Kht. felügyelőbizottságába.

Úgy fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Sándor felesége: „A tisztséget azonban nem kívánom vállalni, mivel jelölésem kapcsán több szocialista képviselő olyan ellenérzésének adott hangot, amely személyemet nem politikai vetélytársként, hanem ellenfélként kezelte." Mint írta Farkasné, személyével nem kívánja a hatalmon lévő többséget provokálni, így jutott arra az elhatározásra, hogy nem vállalja a törvényességi felügyeletet az önkormányzati médiumnál. Ezt a levelet a testület tegnapi ülésén kapták meg a képviselők azzal az előterjesztéssel együtt, amely javaslatot tett arra: vonják vissza Félegyháziné Somogyi Éva és Móra József megbízatását is, mert a médiatörvény vonatkozó szakasza szerint képviselők nem lehetnek tagjai a rádió felügyelőbizottságának.

Az előterjesztés feletti vitában a jobboldali frakció nevében Gyenes Ágota Farkasné levelének azon mondatát idézte, hogy a város közéletében a Rádió Szentes pártatlansága, a hatalomtól való folyamatos távolságtartása a meghatározó. Farkasné azt reméli: a képviselők is hasonlóképpen gondolják. A jogi bizottság MSZP-s elnöke, Demeter Attila arra figyelmeztetett, hogy Farkasné Márton Katalin levele politikai indíttatású. Neki ugyanis tudnia kellett volna, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény alapján összeférhetetlen az ő tagsága a grémiumban, mivel az édesapja a rádió kht. könyvvizsgáló cégének a vezetője.

A fideszes Rébeli Sz. Tamás érdeklődésére pedig azt válaszolta Demeter, hogy a rádió régebbi, 4 fős felügyelőbizottságának is a tagja volt Félegyháziné Somogyi Éva képviselő, ám őt leszámítva a grémiumból csak három személy felelt meg a médiatörvényben rögzített előírásoknak.
A polgári oldal képviselője, Karikó-Tóth Tibor annak a véleményének adott hangot, miszerint az előterjesztés feletti szócsatát a tegnapi lapunkban megjelent cikk váltotta ki, hozzátéve: ők nem Félegyházinét akarják támadni. Azt ellenben el kell fogadni – folytatta Karikó –, hogy a rádió felügyelőbizottságának mindhárom tagját törvénytelenül választották meg. Végül vita nélkül fogadták el a grémium új tagjait: a polgári oldal jelöltjét, Révész János újságírót, valamint a kormánypártok delegáltjait, Bucsány György nyugalmazott pedagógust és Tímárné Staberecz Teréz könyvvizsgálót.