Agyonvertek egy idős roma nőt
 A gyilkosság éjfél után történt Szentesen, a nyílt utcán

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-19 | Blahó Gabriella

Agyonvertek egy hatvanöt éves roma nőt tegnapra virradó éjjelen a nyílt utcán, Szentesen. A Rákóczi és az Arany János utca kereszteződésénél reggel hatalmas tömeg gyűlt össze. Az elhunyt egyik gyermeke elájult, amikor meglátta, mi történt az édesanyjával. A rendőrség egyelőre keresi a tettest, vagy tetteseket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A rendőrségi helyszínelés idejére lezárták a Rákóczi utcai kerékpárüzlet előtti teret, ahol sokan összegyűltek Fotó: Tésik Attila
Valószínűleg agyonverték azt a hatvanöt éves roma nőt, akit tegnap hajnalban holtan találtak Szentesen. Az eset a nyílt utcán történt, valamikor éjfél után és hajnal előtt. A Rákóczi utcai kerékpárüzlet előtt feküdt a holttest, a szemben lévő boltban dolgozó Fodor Judit éppen fél hat körül az árut pakolta be az üzletbe, amikor megérkezett rendőrség. Az eladónő felismerni vélte az elhunytat: az idős roma asszonyt sokan látásból ismerik a városban. A kerékpárszerviz nyolckor nyit, hétkor érkezett meg a munkahelyére Lajos László szerelő, aki csak annyit mondott: ilyen világot élünk. A környéken lakók sokszor tapasztalnak rendbontást, hajnalig tartó hangoskodást a közelben. Zsigó Zoltán, a Légió italbolt csaposa nem dolgozott a gyilkosság éjszakáján, de munkatársnőjétől úgy tudja, az áldozat valamikor éjfél körül, záróra környékén érkezett meg a kocsmába.

Arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, hogy az asszony egyedül ment-e el a vendéglátóhelyről, ahol egyébként gyakran megfordult. A kocsma közönségének egy része azt állította, hogy nem ismeri az áldozatot, míg mások emberi tulajdonságai közül kiemelték, hogy a
Az elhunyt ismerősei, rokonai találgatták, ki lehet a tettes Fotó: Tésik Attila
légynek se tudott volna ártani a mindössze negyvenkilós idős asszony.

Vasinka Béláné utolsó éjszakájának történetét gyermekei, rokonai egyelőre csak találgatják. Halmai Gyulának nagynénje volt az áldozat. Szavai szerint erre a szörnyűségre nem is lehet mit mondani. Béla fia rezzenéstelen arccal, döbbenten figyelte a rendőrségi helyszínelést. Az elhunytnak három gyermeke van, az egyik elájult, amikor megérkezett a halottszállító autó. A földre zuhant embernek a rendőrségi helyszínelő orvos nyújtott elsősegélyt, valamivel később megérkeztek a mentők is. A család könnyekkel küszködve követte a történéseket, egymást támogatva és erősítve próbáltak úrrá lenni érzelmeiken. A rokonok visszafogott hangon arról beszélgettek, vajon miért történhetett mindez. Szerintük roma romát nem ver agyon. Úgy vélték, csakis valami értelmetlen oka lehet ennek a rettenetes halálnak. A kerékpárüzlet előtt az idős nő papucsai messze voltak a halott testtől. A nő egy közlekedési lámpa közelében letakarva feküdt a földön: a tartóoszlop derékmagasságig véres volt.

Tegnap délelőtt tíz óra körül szállították el. Az odasereglettek közül sokan tudni vélték: két fiatal, nem roma férfi bántalmazta az idős nőt. A rendőrség keresi a tetteseket.

A rendőrség szerint kizárt

A rendőrség szerint kizárt, hogy romagyűlölet vezetett volna a szentesi bűncselekményhez. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a tanúvallomásokból kiderül: „az áldozattal szemben ismerősei nem tanúsítottak roma volta miatt türelmetlenséget." Erre azért kérdeztünk rá, mert mint ismert, május 8-án, vasárnap Budapesten a II. kerületben egy autóbuszon karddal megszúrtak egy tizenöt éves roma fiatalembert. A rendőrségi szóvivő azt nyilatkozta, egyelőre nem valószínűsítik, hogy a fiút roma volta miatt érte volna támadás. Ezt a kijelentést később többen is bírálták, Tamás Gáspár Miklós vezetésével a helyszínen félezren demonstráltak a fajgyűlölet ellen, hétfőn a parlamentben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, az ellenzék is rasszista indítékot látott az eset mögött.