A szentesi hűtőtavat az extrémsport szerelmesei birtokolják
 Fürdeni tilos, szörfözni lehet

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-14 | Blahó Gabriella

A szentesi hűtőtóban fürdeni tilos – rajta szörfözni viszont lehet. A termálvíz elvezetésére szolgáló tavat eredetileg sportolási célra is tervezték, az önkormányzatnak azonban hosszú ideje nincs pénze üdülőterület kialakítására ezen a helyen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ejtőernyő viszi a szörföt. Fotó: Vidovics Ferenc
Szeles, napos időben gyakran látni a szentesi hűtőtavon szörfözőket, akik úgynevezett kite-ernyővel felszerelkezve siklanak a légáramlatokkal. A szörfösök közül sokan a Szent Jupát Sportegyesület tagjai, akik szabadon használhatják a vízfelületet – tudtuk meg Valkai Zsolttól, az egyesület elnökétől. A testet és lelket edző kiváló sport a szomszédos megyékből is idevonzza a látogatókatt.

A kiskörei Tisza-tavon tapasztalható körülmények hasonlatosak a szentesi viszonyokhoz, hiszen a földfelszín magasságáig ér a vízszint, s a szél nem bukik meg – kivéve azt az esetet, amikor a környékbeli üvegházakból nem folyik elegendő termálvíz a tóba. Az Atikövizig kezelésében lévő tó alacsony vízálláskor veszélyes lehet, hiszen a meder alján valaha tanyák álltak, amelyeket a tóépítés során elbontottak ugyan, de az épületmaradványok még fellelhetők – véli Ötvös Mihály, az igazgatóság szentesi szakaszmérnöke. A vízügy a fürdési tilalom mellett hallgatólagosan beleegyezik abba, hogy a szörfösök használják a tavat – mondta.

– Készült terv évtizedekkel ezelőtt arra, hogy az önkormányzat üdülőterületet alakítson ki ezen a helyen, azonban erre eddig nem volt pénz – mondta Korom Pál, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársa. A szörfözést engedélyhez akkor köthetné a hivatal, ha egészségügyi előírásoknak és egyéb szabványoknak megfelelő sportcentrumot hozna itt létre – amíg ez nem valósul meg, kötelezettségek nélkül szabad a pálya. Az idejárók nem számolnak nyilván azzal a körülménnyel, tette hozzá Korom Pál, hogy a közelben magasfeszültségű távvezeték húzódik, amelynek kisugárzása károsan hat az egészségre.

A közelben a csanyteleki Csaj-tó jelenthetne még hasonló lehetőséget a szórakozásra, itt azonban tilalmakkal találkozhatnak a szörfösök, hiszen természetvédelmi terület – ellentétben a szentesi hűtőtóval.