Lopakodva startolnak csak a tűzoltók
 A szentesi laktanyából kihajtani balesetveszélyes

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-11 | Blahó Gabriella

A riasztáskor induló tűzoltóautók vezetői nem látják be biztonságosan az íves kanyart, mely a laktanya épülete előtt vezet el. A szentesi tűzoltók közlekedési lámpát szeretnének látni ezen a helyen, mely csak akkor ad tilos jelzést, ha tűz van.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Balesetveszélyes kihajtani a szentesi tűzoltóság épületéből. Fotó: Vidovics Ferenc
Riasztáskor amíg a többiek a vonuláshoz készülnek és magukra öltik a felszerelést, néhány tűzoltó kollégájuk jól látható zöld mellényben és tárcsával a kézben kivonul az úttestre, hogy megállítsa a forgalmat, szabad utat adva a kivonuláshoz. Ilyen körülmények között nem egészen biztonságos a közlekedés – véli Kajtár István tűzoltóparancsnok. A szentesi legénység vezetője szerint villogó sárga és sárga színű lámpát kellene építeni erre a helyre. Az épületben a vezérlőpultot úgy alakították ki, hogy riasztáskor a leendő lámpát tilos jelzésre állíthassák, csak arra az időre, amíg a tűzoltóautók elhagyják a laktanyát. Lámpa azonban egyelőre nincsen.

Az épület előtt vezető íves kanyarulat főútvonal, a közútkezelő kht. tulajdonában van, az állami vállalatnál a város már másodszor próbálkozik érvényt szerezni az önkormányzati tűzoltóság kérésének – tudtuk meg Cseuz Csabától, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársától. A közútkezelő korábbi elutasító válasza szerint lámpa építésére nincs pénz ezen a helyen sem. Rigó Mihály, a kht. főmérnöke most úgy nyilatkozott: az érdekelt felek együttesen kezdjék előkészíteni a kérdés megnyugtató megoldásának teljes kidolgozását. Tisztázni kell a lehetőségeket, pályázati forrásokat kutatni és terveztetni, majd megépíttetni a biztonságos rendszert. A kht. nyitott a probléma megoldására – hangsúlyozta a főmérnök.

Lámpa ad hasonló segítséget a szegedi tűzoltóságnak, a vezérlőpulton kivonulás előtt tilos jelzést adnak a Budapesti körúton haladóknak, a tűzoltók pedig biztonsággal elhagyhatják a laktanyát. Hasonló megoldásra volna szükség Szentesen is – mondja Kajtár István. A parancsnok sajnálja, hogy a laktanya előtti ipszilon helyén a képviselő-testület döntése szerint nem épül körforgalom, mely abszolút biztonságossá tenné a közlekedést. Különösen akkor alakulhat ki balesetveszély, ha az erre haladók túllépik a megengedett sebességet.

Nemcsak a tűzoltószertárból kihajtani veszélyes, hanem a laktanya területén lévő nagykapun keresztül is: az Attila úton vivő kanyar szinte teljesen beláthatatlan számukra. A szentesi tűzoltók kérték a közútkezelő társaságot, a nagykapuval szemben legyen egy domború tükör, mely megmutatja az úton haladókat. Az állami társaság álláspontja szerint ez a megoldás nem ad pontos tájékoztatást, a kihajtó jármű vezetője számára rossz irányba torzított információt közöl, nem érzékelteti kellően, hogy az úton haladó jármű közelebb vagy távolabb van, mint a valóságban. A nem egészen kedvező adottságokkal szemben megoldást remél a szentesi laktanya parancsnoka és legénysége, hiszen két szempont is emellett szól: a biztonság és a gyorsaság.