Reagált a MÁV a csongrádi panaszra
 Hamarosan újból változik a vasúti menetrend

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-02 | Bálint Gyula György

Júniustól újból változik a menetrend a Szentes–Csongrád–Félegyháza vonalon: ötször lesz gyorsvonati csatlakozás Budapestre, s egy kivételével Kónyaszéknél is fel lehet szállni ezekre a vonatokra. A helybelieknek az utóbbi időben sok gondjuk volt a menetrenddel, legvégül az, hogy néhány vonat nem állt meg a Csongrádhoz tartozó Kónyaszéken.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Leszállás a csongrádi vasútállomáson. Júniusban ismét változik a menetrend. Fotó: Bálint Gyula György
Az idén márciusban három csongrádi önkormányzati képviselő – Fejér Zoltán, Nagypál Sándor és Murányi László – interpellált vasútügyben, s kérte a polgármestert, intézkedjen a tanyán élő lakosságot igencsak hátrányosan érintő közügyben. Bedő Tamás polgármester Bakos Csabától, a MÁV Rt területi személyszállítási vezetőjétől a csongrádi külterületi lakosok érdekeit is figyelembe vevő intézkedést kért.

A MÁV nemrég válaszolt a felvetésre. A reagálásból az derült ki, hogy a cég jót akart, meghallgatja a panaszokat, polgármesteri kéréseket, módosít a menetrenden, és csökkenteni próbálta a Csongrád és Budapest közti utazási időt, mivel Szentes város vezetői azért lobbiznak, hogy az ott lakók két és fél óra alatt eljuthassanak a fővárosba. Ehhez persze át kell tudni biztonságosan szállni Félegyházán az intercityre.

Ez év április 3-a előtt öt csatlakozás közül három esetben csak három perc jutott az átszállásra, emiatt panaszkodtak sokan. Ezért most már öt-hat percre növelték ezt az időt, ezért a Csongrádról 6.47-kor és 15.47-kor induló vonat menetrendjéből kivették a kónyaszéki megállást. Kérdés továbbra is: aki nem tudott Csongrádon IC-jegyhez jutni, az 5-6 perc alatt Félegyházán el tudja-e intézni a helyjegyvásárlást?

Békés Csaba értékesítési osztályvezető Bedő Tamásnak írott levelében egyebek közt ezt is közölte: „számlálási adataink szerint a 6.47-kor induló vonatnál heti egy utas vette igénybe a kónyaszéki megállást, a 15.47-kor indulónál pedig áltagosan 0.9 utas jelentkezett: hétfőn, szombaton és vasárnap senki".

A MÁV figyelembe vette azt, hogy a csongrádiak zöme nem igényli a drága IC-t, ezért a Szentes–Csongrád–Félegyháza vonalon június 11-étől változik a menetrend, s ötször lesz gyorsvonati csatlakozás Budapestre, 2 óra 32 perc utazási idővel. S az 5.26-kor induló vonat kivételével Kónyaszéknél is fel lehet szállni ezekre.

A csongrádi vasútállomás, a város egyik kapuja remek díszletül szolgálhatna a régi idők mozijához, de ez talán az ideérkező idegen, a vonatmániás turista szemét ütné meg, a helybeli embert már nyugtalanítja. Sokan attól tartanak, a vasúttársaság legközelebbi karcsúsítása a várost is érinteni fogja. A kisvárosi szituációt Murányi László érzékletesen fogalmazta meg:

– Öten álltunk a pénztár ablak előtt és jegyre vártunk. Mértem az időt, aki odabent ült, 18 percig hívott valakit a helyjegyért, de a vonal állandóan foglalt volt. Eközben a másik kezével elkészítette a „rendes" jegyeket. Közben izzadt, s mi, utasok, sajnáltuk emberünket, aki egy személyben jegykiadó, forgalmista, bakter, takarító, talán még a váltót is ő kezeli... Amikor letette a telefont, megkérdeztem tőle: megáll ez a vonat Kónyaszéken, a tanyák között, vagy csak lassít? Rám nézett kérdő szemekkel és ezt mondta: őszinte legyek? Nem vártam tőle hosszabb választ, újra tárcsázott, hátha sikerül mégis helyjegyet intézni – meséli a képviselő.