Szentes fejlesztéséről vitatkoztak
 Halmai szemcseppet javasolt Mórának

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-30 | Balázsi Irén

A polgári frakció véleménye szerint nincs hosszú távra szóló fejlesztési terve a szentesi önkormányzatnak. A várost irányító koalíció ezt cáfolta a képviselő-testület tegnapi ülésén.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Még a napirendek tárgyalása előtt nehezményezte Dömsödi József fideszes képviselő, hogy az uszodában nem vették figyelembe az időjárási előrejelzéseket, s a tanmedencéről már lebontották a sátortetőt. A hideg napokon ezzel veszélyeztették a gyerekek egészségét. A jobboldali Rébeli Sz. Tamás azt tette szóvá: a Nagymamák tavasza szlogen jegyében tartott akció során csak az önkormányzati iskoláknál és egy települési képviselő lakásánál osztottak virágpalántákat a lakosságnak. Szerinte más helyekre is vinni kellene növényeket. A megszólított független képviselő, Ollai Istvánné több városrész nagymamái nevében köszönte meg a palántákat. Szűcs Lajos alpolgármester azzal egészítette ki, hogy 35 ezer tő virágot osztottak most ki, ami az előző évihez képest jóval több. Rébeli kritikai észrevételére úgy reagált Szűcs, hogy abból vonnak majd le következtetéseket.

A város idei költségvetésének módosításakor viszont ennél nagyobb pengeváltás volt. A vitát az váltotta ki, hogy a pályázatokon nyert forrásokat szerepeltetni kellett a büdzsében. Kozmetikázásnak nevezte az eljárást Karikó-Tóth Tibor ellenzéki képviselő, míg az előterjesztő, Krajsóczki Sándorné, a tervezési iroda vezetője forrásrendezésnek. Rébeli Sz. Tamás szerint viszont nem fogadható el, hogy a város arra fejlődik, amilyen pályázatok vannak. Az MSZP-s Móra József azonban úgy volt vele: jó, hogy pályázati forrásokat keresve tudják megvalósítani a fejlesztéseket. Mint mondta, akadnak persze olyan beruházások is, amelyekre nem nyernek pályázaton pluszpénzt. Ebben az esetben saját erőből korszerűsítenek.

Az ellenzék frakcióvezetője, Halmai László szerint rosszul látja a dolgot Móra, ezért azt kéri majd a szemész főorvos jobboldali képviselőtől, Gyenes Ágotától, írjon fel szemcseppet Mórának. Halmainak meggyőződése, hogy az önkormányzat fordítva üli meg a lovat, nincs hosszú távra szóló fejlesztési terve, így azt korszerűsítenek, amire éppen pénzt nyernek. Ezt cáfolta az MSZP-s Baranyi Imre, tételesen felsorolva több önkormányzati ciklus eredményeit. Az alpolgármester úgy zárta le a vitát, hogy a város nem pályázott olyan forrásokra, amelyekre nem lett volna szüksége.


A gyász percei

Egyperces néma felállással adóztak a nemrégiben elhunyt dr. Kádár József háziorvos emlékének a szentesi képviselő-testület tegnap délután tartott ülésén, ahol az elnöklő Szűcs Lajos alpolgármester azt is megemlítette róla: a rendszerváltozást követő első ciklusban helyhatósági képviselőként is szolgálta a várost. Az önkormányzat saját halottjaként temettette el a település nemrégiben eltávozott díszpolgárát, a laktanya egykori parancsnokát, Gujdár Sándort, akinek vitathatatlan érdemei voltak abban, hogy az 1956-os forradalom idején Szentesen nem folyt vér.