Magyar József nem akarja, hogy belássanak kertjébe
 A befektető tovább dolgozik – A lakók nem mernek nyilatkozni

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-28 | Blahó Gabriella

A szemben épülő társasház ablakaiból be lehet látni kertjébe – sérelmezi Magyar József, a szentesi Hungerit Rt. vezérigazgatója. Az építtető, a Danubius Rt. a szentesi önkormányzat engedélyének birtokában látott munkához. A díszpolgár bejelentésére az ügyet kivizsgáló szegedi önkormányzat megállapította: az építési engedély érvénytelen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Magyarék kertjének panorámája. Fotó: Tésik Attila
A szemben épülő társasház ablakaiból be lehet látni kertjébe – sérelmezi Magyar József, a szentesi Hungerit Rt. vezérigazgatója. Az építtető, a Danubius Rt. a szentesi önkormányzat engedélyének birtokában látott munkához. A díszpolgár bejelentésére az ügyet kivizsgáló szegedi önkormányzat megállapította: az építési engedély érvénytelen. Az épülő társasház lakói – akiknek egy része már eladta korábbi otthonát – nem mernek nyilatkozni, tartanak a szentesi önkormányzattól és a milliárdos Magyar Józseftől.

A szentesi Kiss Bálint utcában társasházat épít a fővárosi Danubius Ingatlan Rt. – a beruházás ellen bejelentést tett a szentesi önkormányzatnál a közvetlen közelben, éppen szemben lakó Magyar József, a Hungerit Rt. vezérigazgatója. Otthonának kertjére ugyanis rálátni az épülő társasház emeleti ablakaiból. Magyar szerint az építési engedély kiadásával kapcsolatban az ő véleményét is ki kellett volna kérni.

Engedélyek ügye

A megye második legnagyobb vállalatának vezetője, akit egyébként az ország száz leggazdagabb embere között jegyeznek, úgy látja, a készülő társasház magasabb lesz, mint a környező épületek. Hozzátette: tíz esztendővel ezelőtt a védett belvárosi övezetben ő sem kapott a jelenlegi otthonánál magasabb ház építésére engedélyt. Ezért furcsállja, hogy a befektető viszont igen. Magyar azt mondta, szeretné megőrizni kertjének intimitását. Szentes egyik meghatározó személyisége hangsúlyozta azt is, találkozott a befektető cég képviselőivel, egyelőre azonban nem született mindkét fél számára megnyugtató elképzelés.

Magyar Józsefék kertjéből jól látszik az épülő ház felső szintje. Azaz az ott lakók is belátnának a kertbe. Fotó: Tésik Attila
A szentesi polgármesteri hivatal műszaki osztálya úgynevezett relatív elfogultság miatt nem foglalkozhat a kérdéssel, tekintettel arra, hogy Magyar József Szentes díszpolgára – tudtuk meg Czirok Jánosnétól, az ügy előadójától. Ezért a szentesi városháza a megyei közigazgatási hivatal által kijelölt szegedi önkormányzat építési irodájának továbbította Magyar beadványát.

Mózes Ervin, a megyeszékhely jegyzője közölte: a konkrét ügy szereplőit nem ismeri. Tájékoztatást az egyedi hatósági eljárásról csak akkor adhat, ha valamennyi érintett fél írásban hozzájárul ehhez. A lapunk birtokába került határozat kimondja, hogy a Szentesen megszületett építési engedély nem jogerős, s hogy Magyar Józsefet az engedélyezési eljárásban ügyfélnek kell tekinteni – azaz meg kell adni számára a fellebbezés lehetőségét.

Jogszabályt nem sértettek

Ezzel szemben a befektető úgy látja, a társasház építése során a szabályok szerint csak a közvetlenül szomszédos, közös határvonalú ingatlan tulajdonosait kell ügyfélnek tekinteni.

– A szentesi önkormányzat által kiadott jogerős építési engedély birtokában fogtunk hozzá az építkezéshez – jelentette ki Orbán Péter. A Danubius Ingatlan Rt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy egyetlen létező jogszabályt sem sértettek meg, a cég számára mégis kellemetlen az ügy. Mint mondja, a munka már javában folyt, amikor Magyar József jelezte észrevételét. Orbán Péter értékelése szerint az időközben kialakult bizonytalan helyzetben megtették azt, amire korábban őket senki és semmilyen szabály nem kötelezte: tárgyalóasztalhoz ültek Magyar Józseffel. A megbeszélésen nem született megegyezés, erre továbbra is nyitott a Danubius.

Leendő lakók a pácban

A cég a fővárosban most egyszerre négyszáz lakást épít, a szentesi huszonegy otthon többsége elkelt. A vásárlók nagy része helybeli, a vételár egy részét kedvezményes hitelekből kívánja fedezni. Sokan már eladták a régi lakásukat, az ősz folyamán szeretnének beköltözni új otthonaikba. A vállalat egyébként folytatja az építkezést – s közben fellebbezést nyújtott be a megyei közigazgatási hivatalhoz a szegedi városházán született határozat ellen.


A lakásvásárlók hallgatnak

A leendő lakók nem kívántak megszólalni a kialakult helyzetről, indokuk szerint azért, mert nem akarnak konfliktust vállalni sem Magyar Józseffel, sem a Szirbik Imre vezette helyi önkormányzattal szemben. A lakásvásárlók a kivitelező Danubiustól várják érdekeik képviseletét, a szerződéseiket megtartják – bíznak az építkezés sikerében.