Megsemmisítik a szentesi listát
 Nem sértenek személyiségi jogokat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-21 | Balázsi Irén

Kérdőívet készített a szentesi aljegyző a közbiztonság javítása érdekében, de a kitöltése nem kötelező. Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera cáfolja, hogy sértő vagy hátrányosan megkülönböztető kérdések lennének az iraton.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Bántja a bűnmegelőzésért is felelős szentesi aljegyzőt, hogy a Farkas Sándor ellenzéki országgyűlési képviselőt felkeresők félreértik a szándékát. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a honatya adatvédelmi biztossal fogja véleményeztetni azt az önkormányzati kérdőívet, amelyet a lakosság bizonyos hányadának küldtek ki. Aggályosnak tűnik ugyanis, hogy olyan témákat is feszegetnek a papíron, amelyek hátrányosan megkülönböztetik azt, aki kitölti az ívet.

Csányiné dr. Bakró-N. Vera aljegyző lapunk érdeklődésére egy folyamat részének nevezte a közbiztonsági kérdőívet, amelyre egy országos bűnmegelőzési akadémián figyelt fel. Az egyik településen már hasznosították is a felmérés tapasztalatait, és azért hozta el az aljegyző, hogy a szentesi kistérségben is alkalmazzák a máshol bevált módszert. A helyi viszonyokat figyelembe véve változtatott egy keveset a kérdéseken az aljegyző, aki állítja: sértő vagy hátrányosan megkülönböztető témakörök nincsenek közöttük.

Romákkal kapcsolatos kérdések vannak például olyan összefüggésben, hogy az illetőt zavarná-e, ha a gyermeke cigány származásúval kötne házasságot, vagy ha roma család költözne a szomszédjába. Csányiné dr. Bakró-N. Vera azt is elmondta: a kérdőívet látták a bűnmegelőzési bizottság tagjai és a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke is. Ám ellenérzést senki sem fogalmazott meg a felmérőívvel kapcsolatban.

Egyébiránt pedig 1500 iratot kézbesítettek személyesen a hivatal dolgozói, akik a kitöltés után vissza is mentek a lapokért. Tették mindezt azért, hogy ne kelljen fáradozniuk az adatszolgáltatást vállaló személyeknek. Az aljegyző tájékoztatása szerint 500 kitöltött kérdőívet gyűjtöttek össze azoktól, akik önként vállalták, hogy név nélkül válaszolnak. A felnőtt lakosság öt százalékáról belső használatra készült névjegyzéket pedig megsemmisítik az aljegyző ellenőrzésével. Ez a lista különben csak arra volt jó, hogy a reprezentatív felméréshez szükséges lapokat kézbesíteni tudják a hivatal dolgozói. Az aljegyző asszony reméli: nyárra sikerül feldolgozniuk a közbiztonság javítása érdekében készített íveket. Az pedig külön öröm, ha a jó ötletekből képesek lesznek valamennyit megvalósítani a kistérség településein a közbiztonság javítása érdekében.