Gyulay: A pápához méltó a szobor
 Groteszk vita a karikatúraszobrász Csíky portréjáról

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-19 |

Már a leplezése előtt nagy port kavart Csíky László szentesi orvos, szobrász II. János Pál pápáról készült alkotása, amit a szegedi dómban tegnap a szentmise után avattak fel. A szobrot nem zsűriztették, mivel az egyházakra a törvény nem vonatkozik. A szakma mintha fanyalogna.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gyulay Endre püspök az adományozó alkotóval, Csíky Lászlóval közösen leplezte le a pápaportrét a dómban. Fotó: Karnok Csaba
II. János Pál pápáról Csíky László szentesi orvos, szobrász 1995-ben készített bronzszobrot, melyet most ingyen ajánlott fel a szegedi dómnak. Az alkotást Gyulay Endre megyés püspök tegnap délután leleplezte, megáldotta és megszentelte. Korábban a szobrot több plébánia kifogásolta és elutasította – információnk szerint. Kérdésünkre válaszolva a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságán azt mondták: az alkotást nem ismerik, tehát ők nem utasíthatták vissza.

Az egyházi területen kiállított műalkotást nem kell zsűriztetni, de ajánlott, hogy „ne akármi kerüljön a többi remekmű közé. Ettől persze a szobor még lehet jó, ha megnézem, szívesem elmondom a véleményem" – jelentette ki Tóth Attila szegedi művészeti író, a köztéri szobrok szakértője.

Nem zsűriztették a II. János Pál pápáról készült bronz szobrot – tudtuk meg Prokai Gábortól. A Képző- és Iparművészeti Lektorátus művészeti osztályvezetőjének tapasztalata szerint az igényes egyházi vezetők kikérik a szakvéleményüket, „mert attól, hogy valami adomány, nem mentesít senkit az értékmérés alól". A szakértő reméli, a szegedi dómban lévő, zsűrizett remekművek mellett a Csíky-portré is megállja a helyét!

A vitatott szobor. Fotó: Karnok Csaba
A szobor befogadásáról döntött Gyulay Endre, aki az elhunyt pápa nagyságához méltónak tartja az alkotást. Arra a felvetésre, hogy Csíky doktor legismertebb szobrai jórészt groteszkek, humorosak, elmondta: „Ha ilyen lenne a pápaportré, nem helyeznénk ki. Csíky László szobrai Európában, Amerikában is elismertek. Szent-Györgyi Albertről készült alkotása pedig remekmű, amit nem véletlenül állítottak fel Kínában."

„Öntől hallom először, hogy vitát váltott ki a szobrom" – felelte kérdésünkre meglepődve a Szentesen élő Csíky László. Az orvos, szobrász azt mondja, a II. János Pált ábrázoló mellszobrot nem sokan láthatták, így pedig elég nehéz lehet véleményt alkotni róla. Ez a munkája nem most, hanem még 1995-ben készült. Akkor lefényképezték, és a pápai nuncius révén a fotó Rómába is eljutott. Az ottani egyházi vezetőknek – a hírek szerint – tetszett, a pápa azonban azt mondta, nem szeretné látni, mert nem jó az, ha róla még az életében szobor készül. A pápa kívánságát Csíky tiszteletben tartotta, ezért eddig nem állította ki sehol ezt az alkotását, amelyet ő hódolatnak szánt. Most, a pápa halálát követően úgy döntött, szobrát adományként fölajánlja annak a városnak, amelyhez iskolája, s szülei révén kötődik. Az ellenérzésekkel kapcsolatban azt mondta: nyilván természetes egy műalkotás kiállításakor, hogy nem mindenkinek tetszik, de ez az ügy – érzése szerint – mégis jellemzően magyar jelenség. Többek között ezért állít ki szívesebben külföldön.

A szegedi Munkácsy-díjas szobrász, Tóth Sándor meglepődve értesült a szobor elhelyezéséről. Először elsorolta, milyen neves művészek készítettek az elmúlt 27 évben II. János Pálról remekműként elkönyvelt érméket, kapudomborműveket. „Csíky úr II. János Pál pápáról készült, Budapesten kiállított szobrát megnéztem, s nem láttam benne semmi hagyományosan értelmezett szobrászi, plasztikai értéket. Szerintem ilyet székesegyházban felállítani tiszteletlenség."


Simogatták

Miután Gyulay Endre püspök Csíky László jelenlétében megáldotta és megszentelte II. János Pál pápa mellszobrát, a hívők sokáig nézték az alkotást. Többen odamentek a karikaturistaként is ismert művészhez, és gratuláltak a munkájához. Sokan megsimogatták a bronzból készült fejet, majd megnyugvással odébbálltak. Voltak, akik tüzetesebben is szemügyre vették a szobrot és kritikával illették. Az alkotás – hallva a megjegyzéseket – megosztotta a jelenlévőket. És a szakma igazán csak ezután hallatja hangját. 

Csíky-portré

Karikatúraszobraival, politikusokról és közszereplőkről készült portréival, köztéri alkotásaival vagy éppen a magyar származású Nobel-díjasok arcképcsarnokával, számos ország közönségét meghódította, számtalan díjat kapott elismerésként a szentesi háziorvos, dr. Csíky László, ám szűkebb hazájában eddig nem sok babért aratott műveivel. 

B. A. – Cs. G. L.