Facsemetét kaptak a szentesi babák
 Kilenc éve hagyomány

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-13 | Balázsi Irén

Kisebb erdőt ültettek el az utóbbi kilenc évben azok a szentesi családok, amelyek az önkormányzat ajándékaként egy facsemetét kaptak abból az alkalomból, hogy gyermekük született. A tegnapi ünnepségen csaknem ötven babának választottak a szülők saját fát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A hagyományoknak megfelelően évente két alkalommal, tavasszal és ősszel köszöntik Szentesen a város legifjabb lakóit. Kilenc esztendeje született az ötlet, hogy ünnepségre hívják a városháza udvarába azokat a családokat, amelyek új jövevénnyel gyarapodtak. Az önkormányzat nevében egy-egy facsemetét kapnak ilyenkor a babák, akik helyett még a szülők ültetik el a fát. Az elmúlt időszakban már egy kisebb erdő lett azokból a facsemetékből, amelyeket a csecsemőknek ajándékozott a város.

Csaknem ötven babát hívtak a szülőkkel és nagyszülőkkel a tegnap délutáni ünnepségre, ahol Szirbik Imre polgármester köszöntőjében arról szólt: a fácska jelképezi a tulajdonosa és a város összetartozását. A növény együtt cseperedik majd a gazdájával, aki később már maga gondozza a saját fáját.

Berkenye, vérszilva, hárs, ezüstjuhar és nyírfa közül válogathattak a szülők. Baginé Maszlag Emma a két és fél éves Balázsnak már vitt csemetét. Most a két hónapos Gergő kapja meg a saját fáját, amelyet az édesapja ültet majd el a Bocskai utcai társasház elé. Az öt hónapos Dominik édesanyja, Túriné Borák Katalin is örült az ajándéknak. Azt mondta, hogy a csemetét a nagymama kertjébe teszik majd, mert a bérházban nincs helye. A Bugnó család a nyolc hónapos ikerlánykáknak, Kármennek és Grétának is kér egy-egy fácskát. Ezeket a kajánújfalui házuk kertjébe szánják. Jól jön ez a településrészben, mivel – mint arról lapunkban beszámoltunk – ott vágtak ki nemrégiben egy egész erdőt.