Rákász nem akar Amerikába menni
 Képek és hangok az orgonakoncerten

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-09 | Balázsi Irén

Az ismert koncertorgonista, Rákász Gergely a következő héten Csongrád megye városaiban ad hangversenyt. A templomokban nemcsak zeneműveket mutat be, hanem közben kivetítőn láttatja a társművészetek jellemző alkotásait is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A fiatal muzsikus most Szentesen, Csongrádon, Vásárhelyen és Makón lép föl DV-fotó
Külföldön jobban ismerik a győri illetőségű muzsikust, mint idehaza. Bár az is igaz, hogy aki valamelyik magyarországi templomban részese lehetett a még most is csak 27 éves Rákász Gergely szereplésének, várja az újabb műsorát. Nem csupán Mozart, Beethoven vagy éppen Gershwin dallamaiban gyönyörködhet a nagyérdemű, hanem a kivetítőn megismerkedhet annak a kornak a társművészeteivel is, amelyben a zeneszerzők éltek.

Rákász Gergelynek komoly szakmai ellenérzéssel kellett megküzdenie, amíg a közönség kedvence lett. Eleinte azért, mert nem volt diplomája. Aztán meg az volt a baj, hogy nem a Magyar Zeneakadémián, hanem külföldön szerzett papírt. Idehaza pedig a fővárosi Eötvös Loránd Tudományegyetemen is diplomázott később. Itthon jótékonysági hangversenyek sorát tartotta, ám 2002-ben minden eddiginél nagyobb szakmai ellenszenvet váltott ki. Azért lettek dühösek a fiatal zenészre, mert a monumentális, lenyűgöző hangszerhez, az orgonához nem vaskalaposan, kardot nyelve ült le, hanem könnyedén.

Ám Varnus Xaver, az orgonaművészet fenegyerekének barátsága sem volt túlságosan jó ajánlólevél Gergő számára régebben.

– Pont annyi bajt hoz a fejemre a konzervatív vezetésű iskolában, mint amennyi pozitívumot azzal: a gyakorlatban láttam, hogyan készül a koncert – állítja Rákász Gergely. Hosszú távon az utóbbinak ezért több haszna volt. Az itthoni elismerésért való folytonos küzdelem kapcsán kérdezte egyik alkalommal a fiatalember kántorként is működő édesapja: miért nem vállalja el Amerikában valamelyik felkínált munkát. De Gergő úgy van vele, hogy „nem mehet el mindenki".

Rákász Gergely Képek és hangok című interaktív látványkoncertje Szentesen a Szent Anna-templomban lesz április 12-én, kedden este hét órakor. Másnap, szerdán Csongrádon, a Magyar Király dísztermében rendezik meg a hangversenyt, csütörtökön a hódmezővásárhelyi református ótemplomban (Szőnyi utca), míg pénteken a makói belvárosi református templomban (Kálvin tér). Ezek a koncertek is este hétkor kezdődnek.