Zuhanó gépen nincsen ateista
 Tábori lelkész szolgál a szentesi műszaki dandárnál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-31 | Blahó Gabriella

Tábori lelkész szolgál a következő hónaptól a szentesi műszaki dandárnál. A református lelkész járt Koszovóban és Irakban – élet és halál között nyújtott támaszt a katonáknak. Az őrnagy szerint éles helyzetekben különösen nagy szükség lehet rá, békés körülmények között pedig életviteli kérdésekben ad tanácsot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Máté Sándor Irakban is imádkozott a magyarokért Fotó: Tésik Attila
Az iraki misszió ideje alatt öt magyar katonát keresztelt meg a távoli földön Máté Sándor őrnagy, aki mostantól Szentesen szolgál tábori lelkészként. Úgy emlékszik, nem múlt el nap anélkül, hogy legalább egy szövetségi haderőnél szolgáló katona ne halt volna meg. Hazatérésük után a magyarok profánul úgy fogalmaztak, hogy „megúszták", az őrnagy szavai szerint azonban Isten kegyelmében részesültek. A szállító konvojok indulása előtt mindannyiszor együtt imádkoztak a magyar katonák és a református lelkész, aki bizonyos benne, hogy éles helyzetekben nagyobb szükség van a lelki támaszra, mint békeidőben.

– Zuhanó repülőgépen nincsen ateista – mondta a tábori lelkész beiktatása előtt néhány perccel tegnap a szentesi laktanyában. Tapasztalata szerint a katonák hitbéli kérdésekben rendkívül nyitottak, a katolikusok például szívesen hallgatják a protestáns tábori lelkészt és fordítva. Máté Sándor őrnagy a hozzá fordulóknak életviteli kérdésekben ad tanácsot és megtartja a titkot – kivéve, ha erre felhatalmazza, aki azt vele megosztotta.

Amikor az alföldi kiképzőközpont Szabadszállásra települt, akkor került kapcsolatba Máté Sándor a hadsereggel, ahol immár hét éve szolgál. Négy gyermeke és a felesége most is a faluban él, ő naponta utazik Szentesre. Édesapja református lelkész, édesanyja tanítónő volt. A debreceni kollégium elvégzése után Budapesten tanult teológiát. Istentiszteletet, bibliaórákat tart a laktanyakapun belül. A hadsereg kötelékében a lelkész fegyverhasználatra is kapott kiképzést.

– Nem gyengíthetem a társaimat azzal, hogy az én védelmemet is biztosítaniuk kelljen – fogalmazott. Megkértük az őrnagyot, reagáljon a tízparancsolatnak arra a pontjára, mely így szól: ne ölj. Az egyenruhát viselő Máté Sándor úgy válaszolt, farizeus gondolkodásra vallana az az álláspont, mely szerint valaki azzal az indokkal nem fog fegyvert, hogy majd helyette más megvédi a hazát. A katona elsődleges feladata a családok, az ország védelme, s ha ezt teszi, nem vét az isteni törvény ellen.

– Való igaz, aki kardot ragad, annak számolnia kell azzal, hogy hasonló fogadtatásban lesz része – mondta Máté Sándor, aki csak a külföldi szolgálaton viselt fegyvert.

Az őrnagy még csak néhány napot töltött el Szentesen, már megvolt az első keresztelő, egy hadnagy vitte el hozzá a kisfiát. A műszaki dandár a „főhadiszállása" Máté Sándornak, de úgynevezett kiemelt vezető tábori lelkészként Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok és Hódmezővásárhely laktanyáiban is teljesít majd szolgálatot.