A mozi fejlesztésére szavaztak Szentesen
 Száműzik a némafilmet

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-30 | Balázsi Irén

A suttogást is lehet hallani a filmeken a szentesi moziban, mert pályázaton nyert pénzből korszerűsítették a hangtechnikát. Ha nem fejlesztenének a gépteremben, akkor csak némafilmeket vetíthetnének.

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A két vetítőgépet is korszerűsítik Fotó: Tésik Attila
Nem sokat költöttek az elmúlt évtizedekben a szentesi Őze Lajos Filmszínházra, amelyet az önkormányzat intézménye, a művelődési központ működtet. Ennek igazgatója, Kruzslicz Pál érdeklődésünkre elmondta: a legnagyobb gond a hangosítással volt. A beszédet alig-alig lehetett érteni, így ezzel is magyarázható, hogy csökkent a mozi látogatottsága. A mélypont 2003-ban következett be, amikor is csak 18 ezer néző váltott jegyet. Az elmúlt évben viszont már 600 darabbal több belépőt sikerült eladniuk. Ám ez sem volt elegendő a nyereséges működtetéshez, ezért – mint arról beszámoltunk lapunkban – olyan változat is szóba került az önkormányzatnál, hogy bezárják a filmszínházat. Ez nem történt meg, viszont feladatként írták elő a művelődési központ munkatársai számára a bevételek növelését. Kruzslicz Pál a hangtechnika korszerűsítésétől reméli a nézőszám emelkedését.

Eddig valójában az volt a gond a moziban, hogy sosem épült ki teljesen a hangosítás rendszere. Az igazgató elmondása szerint ami elkészült, az sem működött tökéletesen. Ezért fordulhatott elő, hogy nem lehetett érteni a filmeken a beszédet, mert a zene és a zörej túlságosan hangos volt. Ennek kiküszöbölésére nyújtott be pályázatot az intézmény a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához, ahonnan nyert is egymillió forintot. Ezt fejelte meg az önkormányzat a saját erővel, így másfél millió forintért fejleszthettek a moziban. Mostanra beszerelték a hangtechnikai berendezéseket: a nézőtéren 12 új hangszórót helyeztek el, a vászon mögött pedig kicserélték a hangládát. A látogatók közül jó néhányan már felfigyeltek a hang kedvező változására. Az igazgató hallott olyan véleményt, miszerint a suttogást is lehet hallani a vetítések alkalmával.

A képviselő-testület pénteki ülésén újabb pályázat benyújtásáról születik döntés Kruzslicz reményei szerint. Akkor pedig a rendelkezésre álló mintegy 1,4 millió forintból befejeződhet a hangtechnika teljes rekonstrukciója.

A korszerűsítés részeként átállítják a moziban a két vetítőgépet is egy új hangleolvasási rendszerre. Erre azért van szükség, mert különben csak némafilmeket mutathatnának be a kulturális intézményben. Kruzslicz Pál magyarázata szerint ahol nem költenek a legújabb technikára, ott akár be is zárhatják a filmszínházat. Az új rendszer főpróbája egyébként holnap lesz a Micimackó című rajzfilm bemutatásakor. Az igazgató hozzátette: ha nem korszerűsítenek, ezt az alkotást már nem tudták volna műsorra tűzni.