A kínait kínai váltotta
 A fogyasztóvédelem és az APEH ellenőriz, mi teszteltünk is

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-25 | Blahó Gabriella

Bezár a kínai bolt a Nagy Ferenc utcában, mégpedig adózási problémák miatt – terjedt el a hír Szentesen. Az üzlet azonban nyitva van: igaz, már más cég működteti, de ennek is kínai a tulajdonosa.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem zárt be, de cégnevet változtatott a szentesi üzlet Fotó: Tésik Attila
A hírek szerint az volt a baj, az üzlet nem adott blokkot. Mi nemrég épp az ellenkezőjéről győződtünk meg.

Híre ment a szentesi kereskedők körében, hogy a mozi utcájában lévő kínai üzletben komoly pénzügyi mulasztásokat talált az adóhatóság, ezért elképzelhető, hogy felfüggesztik az árusítást a boltban. Az APEH Csongrád megyei igazgatóságánál adótitokra hivatkozva nem adtak tájékoztatást az ügyről, a helyi polgármesteri hivatalban viszont megtudtuk: a közelmúltban nevet változtatott a vállalat. Eddig a Hua Wang Kft. üzemeltette a boltot, nemrégiben pedig az East Regional Kft. kapott itt működési engedélyt. A lapunkhoz eljutott vásárlói tapasztalatok szerint többször előfordult, hogy fizetés után nem adtak bizonylatot a pénztárnál, ám amikor mi próbát tettünk a minap, ennek ellenkezőjéről győzödtünk meg.

A mozi utcájában lévő üzlet eladói nem kívánták megadni a cégvezetők címét, telefonszámát. Azt mondták: a kínaiak alig érintkeznek másokkal. Ezért őket arról sem tudtuk megkérdezni, milyennek látják a hazai ruházati piacot.

A kínai boltok nagyon népszerűek a vásárlók körében, különösen az alacsony árak miatt. A konkurencia szemszögéből ez természetesen kedvezőtlen. A fogyasztóvédelem nem tesz különbséget kínai vagy nem kínai bolt között, valamennyi üzletet a hatályos szabályok alapján egyformán vizsgálja a hatóság – mondta el lapunknak Pálkúti Istvánné, a szervezet Csongrád megyei vezetője. Munkatársaik folyamatosan járják a boltokat, elsősorban a termékeket ellenőrzik. A ruhák címkéjén szerepelnie kell a használati útmutatónak, a gyártó vagy a forgalmazó nevének, illetve a holmi rendeltetésének. Ha a fogyasztóvédelem hiányosságot tapasztal, az árut leveteti a polcról és akkor engedi értékesíteni, ha az árusító pótolta azokat. A fogyasztók érdekeinek védelmére szervezett hatóság arra hívja fel a vásárlók figyelmét, legyenek körültekintőek, bármelyik üzletben is járnak.