Kétarcú a szentesi költségvetés
 Nullszaldós lett a tavalyi büdzsé

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-05 | Balázsi Irén

A nagyberuházások éveként jelenik meg az idei Szentes tegnap elfogadott költségvetésében, ugyanakkor a működési kiadásokkal takarékoskodni kell. A képviselő-testület ülésén az ellenzék azt kifogásolta, hogy nem derül ki, hová akar eljutni a város.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az adókból befolyt tavalyi pluszbevételek eredményeként sikerült nullszaldósra kigazdálkodni Szentes elmúlt évi, jelentősen forráshiányos költségvetését. Ebből eredően tiszta lappal tudott indulni az önkormányzat a város 2005-ös büdzséjének tervezésekor. A képviselő-testület tegnapi ülésén 190 millió forintnyi hiánnyal fogadták el az idei büdzsét. Szirbik Imre polgármester kiemelte: a közszféra dolgozóinak összesen 12 százalékos bérfejlesztést sikerül megadni úgy, hogy az emelés egy részét már a februári fizetéssel megkapták az intézmények munkatársai.

Újdonságnak számít, hogy a kiadások 50-50 százalékos arányban oszlanak meg a fejlesztések és a működési célú költségek között. A nagy álmok megvalósulása évének nevezte a polgármester 2005-öt olyan értelemben, hogy milliárdos beruházások kezdődhetnek el. Folytatódik a csatornaprogram, a volt megyeháza és a református nagytemplom felújítása, valamint hozzáláthatnak az egyházi szociális otthon kialakításához is.

Az ellenzéki képviselő, Kálmán János ellenben úgy vélte, hogy „megszorító költségvetés" készült. Az ugyancsak fideszes Dongó László szerint örömteli a pedagógusok 12 százalékos béremelése, de azt is nézni kell, hogy az elmúlt két évben ez nullaszázalékos volt. Azt ellenben rossz hírnek nevezte, hogy a magasabb fizetésért többet kell dolgozni a kötelező munkaidőn belül. Az Együtt Szentesért képviselője, Sipos Ferenc a kétarcú jelzővel illette a büdzsét, amelynek fejlesztési oldalát örvendetesnek találta, leszámítva azt, hogy nem tartalmazza az általa régóta szorgalmazott idősek otthonát.

A jobboldali Rébeli Sz. Tamás azt indítványozta: ne a Jövendő utcát korszerűsítsék az idén, hanem épüljön meg legalább egy körforgalmi csomópont a főutcán az idén. A kormánypárti többség azonban elvetette a javaslatát, míg a fedett uszoda tervezésére vonatkozó kérését méltányolta. Nem aratott osztatlan elismerést Rébeli azon megjegyzése, miszerint nem kell annyira örülni a beruházásoknak, hiszen azokkal csak utoléri magát a város. A polgármester azonban úgy véli, alig van arra példa, hogy templomot és egyházi szeretetotthont építenek egy településen az önkormányzat jelentős anyagi támogatásával. A polgári összefogás frakcióvezetője, Halmai László szerint nem derül ki, milyen irányba megy Szentes jelképes hajója, amelynek Szirbik a kapitánya. A polgármester úgy reagált: a városlakók döntik majd el a választáskor, hogy helyes volt-e az irány.