Vagy víz lesz a hónap végén, vagy tragédia
 A nagytőkei polgármester szolnoki céggel tárgyal

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-12 | Blahó Gabriella

Jó esély van arra, hogy a hónap végéig sikerül megállapodnia Nagytőke polgármesterének a szolnoki vízművel. Ha nem, akkor a község ivóvíz-szolgáltatás nélkül marad. Az eddigi szolgáltató február 4-én felmondta az önkormányzattal kötött szerződést, a kút szűrője pedig bármikor felmondhatja a szolgálatot. A falubeliek a kialakult helyzetért a volt polgármestereket és a szentesi vízművet teszik felelőssé.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagytőkén attól félnek, hogy megszűnik a vízszolgáltatás Fotó: Tésik Attila
A mindössze három utcából álló falu egyik házában, Herz Andráséknál rendesen folyik a víz a csapból, ám sokszor szennyeződést találnak benne. Marika, a feleség azt mondja: krokodilos a víz. A pohár vagy a kancsó alján lehet jól megfigyelni valami matt színű lebernyeget, ami nem túl bizalomgerjesztő. Az asszony azt mondja, ha víz nem lesz, az tragédia lesz. Nem tudja, hová is forduljanak, egy út lehet nekik, időseknek: a szociális otthon. Ebben a házban úgy gondolkodnak, nyilván a szentesi vízmű a felelős, de talán a volt polgármesterek is. Valakinek csak oda kellett volna figyelnie erre a problémára már régen.

Takács Jánossal a kapuban beszélgettünk. Szerinte a szentesi cég csak beszedte a vízdíjat, karbantartást nem végzett a hálózaton, világos, hogy most már a kút is „behomokol".

Enyhén sárgás árnyalatú a vezetékes víz özvegy Szemerédi Rókusné otthonában is: Klára néni nem akar se igazat, se hamisat mondani vízügyben. Mint mondja, igen régen járt a kapun kívül, de ha a teremtő engedi, még egy hetet kér a sok betegség után, hogy elintézhesse a világi dolgait. A vizesvödröt nem nagyon tudja már felemelni, segítsége meg nincsen. Abban a vízben fürdik. Felforralja, ha főz vele.

Fekete Károly, a falu egyetlen kútjának kezelője szerint működhet még egy darabig a régi szűrő, de biztosan ki kell cserélni, s ha így marad, az bizony komoly következményekkel járhat. Máshol még ennél is gyengébb minőségű a vezetékes víz, mégsem háborognak az emberek – mondja. Attól nem tart, hogy a nagytőkei megbízatásának megszűnésével az állása is megszűnik, bízik a munkáltatóiban, hiszen a szomszédos Magyartésen is van feladata.

Kiss Gyula volt polgármesterrel a községháza közelében találkoztunk. Háttérben a felújításra váró glóbusszal, Kiss Gyula kijelentette: a nagytőkei rossz víz régi hagyomány, de többet nem mond, mert megy a busza.

A Szentesvíz Kft. február 4-én mondta fel a nagytőkei önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződését, a cég vezetőjének, Ferwagner Péternek az indoka szerint azért, mert tovább felelősséggel nem tudják vállalni a rendszer működtetését. A hálózat, a kút és a glóbusz a falu vagyona, a kezelésben volt szerepe a Szentesvíznek. A vízügyi tárca közreműködésének köszönhetően az állami tulajdonban lévő szolnoki Tiszamenti Vízművek Rt. és a nagytőkei önkormányzat hétfőn megbeszélést folytat az együttműködésről a kistelepülésen. A cég vízellátási ágazatvezetője, Papp Gyula megfogalmazta: szándékuk, hogy megfelelő módon segítsenek a falunak. Staberecz Ferenc polgármester úgy látja, minden reményük megvan arra, hogy az egy hónapnyi felmondási idő alatt megnyugtató módon, rövid időn belül rendeződjön a vízkérdés.