A gyors nyomozás előnye

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-09 | Blahó Gabriella

Ha egy bűncselekmény tettesét gyors nyomozás végén vonják felelősségre, annak hamar híre megy; ezért is támogatja a bíróság elé állítást, mint eljárási formát a megyei rendőrfőkapitány. A szentesi rendőrök elmúlt évét jónak értékelte Lukács János dandártábornok. Mint kiderült, tavaly 820 vagyon elleni bűncselekmény történt a városban és vidékén.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A bíróság elé állítást gyorsított eljárás, kisebb súlyú bűncselekmények esetén alkalmazhatja a rendőrség, például olyankor, amikor az elkövetőt azonnal sikerült elfogni. Ilyenkor akár egy hónapon belül bíróság elé állítják a gyanúsítottat, s meg is születhet az ítélet, ami akár letöltendő szabadságvesztés is lehet. Az ilyen eljárások bűnözést megelőző szerepét hangsúlyozta tegnap Szentesen Lukács János megyei rendőrfőkapitány. A felderített bűncselekmények közül szerinte több ügyet is lehetett volna ilyen módon kezelni. Lukács úgy látja, hogy a városi nyomozók munkájának eredményét az itt élők jobban érzékelhetik, ha a felgöngyölített esetekben rövid időn belül ítélet születik, s annak híre megy. Különösen igaz ez a közterületen elkövetett bűncselekmények ügyében.

A vagyon elleni bűncselekmények száma 820 volt az elmúlt esztendőben, ezzel a mutatóval Szentes a kevésbé fertőzött régiókhoz tartozik. Míg a megye más kapitányságainak nyomozói általában több mint száz napig dolgoznak egy ügy felderítésén, addig a szentesiek mindössze átlagosan hatvanhat nap alatt fejezik be a nyomozást.

A főkapitány szerint a szentesi kollégák rendvédelmi szempontból biztonságos körülményeket teremtettek a kapitányság illetékességi területén élők számára, és hozzájárultak a megyében folyó rendvédelmi munka kedvezőbb megítéléséhez.

A közlekedési osztály kiemelten jól dolgozott az elmúlt évben. Elismerő hangon említette, hogy a szentesiek hozzájárultak az IIasa Shiba-díj elnyeréséhez, amelyet a minőségi munkáért kaptak a megye rendőrei.