Későn hajrázott a Beton
 A bajnok Domino-BHSE ellen helytállt a Szentes

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-31 | Szélpál László

A férfi vízilabda OB I 14. fordulójában pont nélkül maradtak a Csongrád megyeiek. A Szeged Beton VE nagy csatában egy góllal alulmaradt az Újpest ellen, míg a Legrand-Szentesi VK – bár három negyeden át megszorította a Dominót – nem kerülhette el a nyolcgólos vereséget.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
UTE-VB Leasing–Szeged-Beton 9–8 (1–2, 4–1, 3–3, 1–2)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Budapest, Hajós Alfréd uszoda, 250 néző. Vezette: Székely Z., Vojvoda.
Újpest: BISZTRITSÁNYI – Benczur, KOVÁCS R. 2, DÁVID 2, SUTI 2, Borsós, Ferkó. Csere: Vörös, Zoufal 1, Kéri, Hangody, MÁTHÉ 2. Edző: Petrovics Mátyás.
Szeged: Barát – Lehmann, Varga P., Boros, MOLNÁR P. 4, Komlósi 1. TÓTH L. Csere: Pataki, Ágner 1, Munkácsy, ÉLES 2. Edző: Gyöngyösi András.
Gól – emberelőnyből: 7/5, ill. 8/3.

Nem Molnár Péteren múlt a Beton veresége. Fotó: Gyenes Kálmán
Bizakodva várta az Újpest elleni pólórangadót a Szeged. Nem titkolták, hogy két pontért utaztak a fővárosba. Optimisták voltak, elvégre egy nappal korábban közel három negyeden át egészen kiválóan játszottak az OSC-vel szemben, nem beszélve arról, hogy talán az évad eddigi legjobb teljesítményével ősszel leiskolázták 9–4-re a lilákat. Persze, azért egy kicsit más az újszegedi sportuszodában vízilabdázni, mint a Hajósban.

„Egy góllal legyőzzük az Újpestet" – jelentette ki a mindig optimista Juhász György, a Beton szakosztály-igazgatója. A találkozót megtekintő négyszeres olimpiai bajnok (játékosként háromszor, szövetségi kapitányként egyszer nyert ötkarikás játékokon) Gyarmati Dezső „óvatosabban" fogalmazott: „Háromesélyes a mérkőzés, amelyik csapat nyer, az nagy lépést tesz a négybe kerülésért folytatandó harcban."

Álomszerűen kezdtek a szegediek: Molnár Péter már a 29. másodpercben bevette a hazaiak kapuját, majd kivédekeztek egy emberhátrányt, aztán pedig kétszer is szerelték a lilákat támadásban. Az igazi boldogsághoz már csak egy újabb gól hiányzott, de mire ez gondolat végigszaladt a vendégjátékosok agyán, Molnár P. megint mattolta Bisztritsányit, 0–2.

Lendületben volt a Beton, az újpesti játékosok arcán látszott a zavarodottság. Az volt a baj, hogy a szegedieknek akkora szívük van, hogy mankót nyújtottak a rászámolás előtt álló házigazdáknak. Rossz védekezés miatt centertalálattal (pénteken az OSC is szerzett négy ilyet!) magukhoz tértek az újpestiek, innen pedig már nem volt visszaút. Dávidék pompás százalékban használták ki fórjaikat, míg a másik oldalon Molnáron kívül senkinek sem ment. Három háromnál például a máskor oly magabiztos Komlósi kezéből „kilopta" a labdát Zoufal, egyedül úszhatott kapura, szólóját góllal fejezte be.

Szárnyalt az UTE, elhúzott 7–3-ra, majd 8–4-nél is négy gól volt a különbség. Ekkor egy megveszekedett huncut garast sem adott volna senki a Szeged feltámadására. Csakhogy előbb Éles duplázott, majd a hosszú hetek óta gólképtelen Ágner bal keze is elsült végre. A betonosok emberfórban támadhattak, de épp a legrosszabbkor rontottak, a blokkolt lövést követően az ellentámadást Suti előnyből váltotta gólra. Na, így lett 8–7 helyett 9–6... És még ekkor sem adta föl a Szeged, pedig a hátralévő idő vészesen fogyott. A mezőny legjobbja, Molnár P. már a negyedik találatát jegyezte, és három perccel a meccs vége előtt Komlósi is feliratkozott a gólszerzők közé, 9–8.

Már csak egyetlen perc volt hátra, amikor szegedi támadás közben Székely Zoltán játékvezető – a meccs során először... – kontrafaultot ítélt Tóth László ellen. Ezzel azonban még nem elégedett meg, erősen véleményes döntésére húsz másodperc múlva „sikerült" rátennie egy lapáttal. Labdát szerzett a Szeged, Molnár Péter indult volna előre, amikor ismét szólt a bíró sípja. Emberelőnyhöz jutott az UTE... Gyarmati Dezső csak annyit mondott: „Nagyon nem tetszett az ítélet." A Szeged reklamáló edzője, Gyöngyösi András piros lapot kapott, de ez legkevésbé sem zavarta a fővárosiakat, akik a hátralévő fél percben már csak arra ügyeltek, hogy ne adják ki kezükből a labdát. Nem adták, így fájó vereséget szenvedett a Beton.

Gyöngyösi András: – Fontos meccset vesztettünk el, az elhullajtott két pontot muszáj lesz visszaszerezni.

Domino-BHSE–Legrand-Szentesi VK 16–8 (4–3, 4–0, 4–3, 4–2)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Budapest, Kőér utcai uszoda, 100 néző. Vezette: Székely B., Füzesi.
Domino: Kovács Z. – Fodor 1, BIROS 2, Bárány, Paján 2, Kiss G. 2, Benedek 2. Csere: Kovács O. 1, Szívós, Tóth M., VÁRI 3, DR. MOLNÁR T. 3, Szabó B. Edző: Kovács István.
Szentes: Horváth T. – SOMOGYI 3, Szebeni, Berki 2, Vígh R., JUHÁSZ ZS. 2, Torday 1. Csere: Németh D., Szabó N., Szénászky, Kis I. Edző: Vidumanszky László.
Gól – emberelőnyből: 8/7, ill. 5/3. Négyméteresből: 1/1, ill. –.

A szentesi drukkerek féltették csapatukat a címvédő elleni, idegenben lejátszandó mérkőzéstől. Féltették, mert bizony katasztrofális vereség is kinézett a Lengrandnak. Elvégre az együttes pocsék formában szerepelt eddig ebben az esztendőben: a Fraditól a ligeti uszodában 9–2-re, míg pénteken a BVSC otthonában 12–5-re kapott ki. És ezek után következett az Euroliga-győztes Domino, amely egy nappal korábban a Vasast verte két góllal.

A vendégekkel szimpatizálók nem akartak hinni a szemüknek, ugyanis az első negyedben egyenrangú partnerei voltak Somogyiék a hét olimpiai bajnokot foglalkoztató Honvédnak. Az igazsághoz tartozik, hogy a fővárosiakon azért látszott, hogy 22 órával korábban kőkemény rangadót vívott a Vasassal. Kicsit tompábbak voltak, a szentesiek viszont felszabadultan pólóztak. A második negyedben aztán sebességet váltottak a házigazdák, ebben a periódusban a legrandosok képtelenek voltak lépést tartani velük, 8–3.

A fordulást követően megismétlődött a találkozó eleji viszonylag nagy csata, és ez mindenképpen örvendetes szentesi szemszögből. A korábban tapasztaltakkal ellentétben ezúttal a fórkihasználásra sem lehetett panasza Vidumanszky edzőnek, és azért az sem megvetendő, hogy Juhászék akcióból ötször is betaláltak a világ egyik, ha éppen nem a legjobb klubcsapatának kapujába. Ha nem vesszük figyelembe a második negyedet, dicséret illeti a vendégeket a tisztes helytállásukért.
Vidumanszky László: – A pénteki gyatra teljesítményünkhöz képest ezúttal lényegesen összeszedettebben pólóztunk. Ehhez hasonlóan kellene mindig.

További eredmények: Vasas–Eger 9–5, OSC–BVSC 7–7, FTC–
Neptun 15–4, Szolnok–Ybl11–7.

A bajnokság állása

1. Domino 14 13 – 1 189 – 69 26
2. Eger 14 12 – 2 146 – 70 24
3. Vasas 14 12 – 2 133 – 70 24
4. FTC 14 10 – 4 139 – 72 20
5. Újpest 14 9 – 5 117 – 100 18
6. Szeged 14 8 1 5 116 – 85 17
7. Szentes 14 5 – 9 102 – 138 10
8. Szolnok 14 4 2 8 91 – 134 10
9. BVSC 14 4 1 9 104 – 124 9
10. OSC 14 3 2 9 93 – 144 8
11. Neptun 14 1 – 13 61 – 179 2
12. Ybl 14 – – 14 57 – 163 0