Régi gárda a szentesi üzemcsarnokban
 Új vezetők a Svédablaknál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-17 | Balázsi Irén

Szakmai és pénzügyi befektetők vezetik a szentesi Svéd Ablakgyártó Kft.-t, amely szerintük iparszerű gyártásra alkalmas. Az üzemben fejlesztést terveznek az idén, és szeretnének az önkormányzattól is megrendeléseket kapni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Eddig takaréklángon termeltek a gyárban Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi ipari parkba legelőször a Svéd Ablakgyártó Kft. települt évekkel ezelőtt. Azóta újabb és újabb vezetők váltották egymást, ebből következően a dolgozók is cserélődtek. Nemrégiben megint változás történt a Szarvasi úti telepen, ahol december elejétől fővárosi szakemberek irányítják a céget. Pócsai Csaba szakmai és pénzügyi befektetőknek nevezi magukat, a szentesi gyárban 28 százalékos a tulajdoni hányaduk. Azért láttak fantáziát az ablakgyártó üzemcsarnokban, mert építőipari cégeik vannak a fővárosban és az ország más részén is, s az építkezéseiknél jól jönnek majd a saját nyílászáróik. Hiszen korábban volt rá példa, hogy azért tudták nehezen tartani a határidőt, mert a gyártók nem szállították le nekik idejében ezeket az elemeket. Szentesen viszont van kapacitás ahhoz, hogy az ország különböző részein vállalt munkáikhoz elkészüljenek az ajtók és ablakok.

Az új vezetők nem küldtek el senkit a gyárból, ahol tizenöt személyt foglalkoztatnak a városból és környékéről. Egy műszakban dolgoznak, s van munkájuk folyamatosan. Pócsai Csaba úgy véli, hogy korábban a lehetőségekhez képest takaréklángon termeltek. Az iparszerű gyártáshoz pedig – mint fogalmazott a szakmai irányító – minden feltétel adott.

Hozzátette: a vezetőváltás előtt az új gépsorokon csak termelgettek.

A műanyag nyílászárókról azt mondta a szakember, hogy azok fehérek, készüljenek az ország bármelyik gyárában. A szentesi cég viszont úttörő szerepet vállal olyan szempontból, hogy a megrendelő kívánsága szerinti színre festik majd az ajtókat és az ablakokat. Lapunk kérdésére, miszerint használják-e a cég alapításakor bevezetett svéd technológiát, Pócsai Csaba azt válaszolta: van hozzá alapanyaguk, s ha a piacon képesek megfizetni az árát, akkor ők készek a svéd nyílászárók gyártására. Fejlesztést is terveznek egyébként az idén: faipari gépeket és tömbösítő gépsort állítanak majd be. A kft. szakmai irányítója arra törekszik, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki az önkormányzattal. Meggyőződése ugyanis: a helyi beruházásokhoz is tudna termékeket szállítani a cégük.