Jó tanulók reményekkel
 A megmérettetésre készülnek a szentesi gimnáziumban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-15 | Blahó Gabriella

Elkezdődött a tanév végéig tartó hajtás a középiskolákban, a szentesi gimnázium negyedikesei már az érettségire gondolnak. A fiatalok egyöntetűen úgy nyilatkoztak, nagyon félnek és csak abban biztosak: mindent tudni kell.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szabó Erzsébet, Szűcs Máté, Gölöncsér Márta és Márkus Klára. Az érettségivel álmodnak. Fotó: Blahó Gabriella
A negyedik osztályos gimnazisták ebben az időszakban tanulnak talán a legtöbbet: a félév előtti dolgozatok fuvallatnyi feladatnak tűnnek az érettségihez vagy felvételihez képest. Az alvással töltött órák száma csekély, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatosai a kollégiumban együtt égetik a villanyt. A szentesiek csak a vacsora idején ülnek a családi asztalhoz – szórakozásról szó sem lehet.

Szűcs Máté társaihoz hasonlóan az utóbbi hetekben valamivel többet tanul, mint korábban. Bár szavai szerint egész évben elég kevés időt töltött a könyvek társaságában, mégis jó lesz a félévi átlaga. Pécsen szeretne irodalom vagy esztétika tárgyakból diplomát szerezni.

Osztálytársával, Szabó Erzsébettel együtt úgy gondolja, sokkal könnyebb a gimiben a jól ismert tanárok előtt érettségizni, pontosabban felvételizni, mint idegen oktatók előtt. Az emelt szintűre persze nagyon sokat kell tanulni. Erzsébet arra készül: nagy lesz a verseny, ő pedig kicsit izgul. A kommunikáció–magyar szakot nézte ki magának, az újságírás érdekli.

Ebben az évfolyamban népszerű ez a pálya, Gölöncsér Márta egyenesen meghatározta: sportriporter vagy hírszerkesztő akar lenni. A lányban nagy a drukk, fél a megmérettetésektől, hiszen nagyon sok múlik ezen a néhány hónapon, végül néhány órán. Márkus Klára a szolnoki kereskedelmi főiskolát célozta meg, ahová most már nagyon nehéz bekerülni. Emelt szintű érettségit tesz franciából, elképesztő időt tölt tanulással. A diákok a gimiben úgy érzik, mintha hétről hétre változna a követelményrendszer, s tudják, tanáraik folyamatosan követik a változásokat, így segítve őket. A fiatalok úgy nyilatkoztak: látszik a pedagógusokon, hogy izgulnak.