A doni tragédiára emlékeznek országszerte

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-12 |

Szerdán országszerte a doni tragédiára emlékeznek; az áttörés 62. évfordulóján koszorúzásokat és emlékünnepségeket tartanak. Budapesten kívül megemlékezés lesz többek között Sopronban, Győrben, Kiskunfélegyházán, Százhalombattán, Pákozdon, Tatán, Hódmezővásárhelyen és Szentesen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek során nagyrészt megsemmisült a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg. A veszteségekről pontos adat még ma sincs: egyes adatok 93 500 főről szólnak, más adatok szerint viszont 120 ezer, illetve 147 971 fő volt a veszteség.

Budapesten kívül megemlékezés lesz többek között Sopronban, Győrben, Kiskunfélegyházán, Százhalombattán, Pákozdon, Tatán, Hódmezővásárhelyen és Szentesen.

Budapesten délelőtt a Budavári Nagyboldogasszony Templomban tartanak katonai ökumenikus istentiszteletet, majd a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán emlékünnepséget és koszorúzást rendeznek.

Holló József vezérőrnagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója egy tavalyi ünnepségen azt mondta: a 2. magyar hadsereg egy éves tevékenysége alatt a hadműveleti területen mintegy 125 ezer honvédet és munkaszolgálatost veszített. A második világháborúban "Magyarország elvesztett 800 ezer embert, ebből 350 ezer katonát."
Forrás: Népszabadság


Továbbá:
Tarthatatlan állapotok a rendőrségnél
Új vezető a Paksi Atomerőmű élén
Felmentették Molnár Csabát
Nem találtak Szita Károlyra vonatkozó adatokat
A Fitch Ratings hitelminősítő lejjebb sorolta Magyarországot