Erdő lesz a ligetből
 Csaknem ezer fát ültettek el Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-10 | Blahó Gabriella

Jelentősen gyarapodott a szentesi faállomány, csaknem ezer csemetét ültetett az önkormányzat az elmúlt esztendőben. Tavasszal újabb fákat kap a Kurca-part, a városból kivezető utak mentén pedig több száz fiatal fa bontja leveleit.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lombhullató cserje a Széchenyi ligetben Fotó: Tésik Attila
Szemmel látható változáson esett át Szentes, hiszen az elmúlt évben megnőtt a zöldfelület. Az örvendetes fejlődés részeként két új játszóteret parkosítottak, az uniós csatlakozásra valósult meg a Koszta park kertépítészeti terve is. A közelmúltban ültettek fákat a Kunszentmárton felé vezető kerékpárút mentén, összesen száz hársat, az elkerülő út mellé pedig kétszázötven mezei szil, valamint százötven kis- és nagylevelű májusfa került. A Széchenyi ligetben az ősszel ültetett az önkormányzat hetven darab lombhullató díszfát – tudtuk meg Baloghné Berezvai Csilla főkertésztől. Tavasszal ide újabb ötven darab örökzöld kerül.

A főkertész szerint a ligetből erdő lesz, hiszen egy ekkora területű zöldfelület eredeti atmoszféráját érdemes újrateremteni. A gyepszint, a cserjeszint, az alacsony és magas lombkoronák eléréséhez újabb ültetésekre lesz szükség, ezért még ebben az évben háromezer bokor gyarapítja a ligetet. Berezvai Csilla úgy látja, a ligetből szinte eltűntek az énekes madarak, őket pedig megfelelő életkörnyezetbe lehet csak visszacsalogatni.

Tervei szerint a Kurca partján kihalt fákat kivágják, helyükre mocsári ciprusokat és fűzfákat ültetnek. A Klauzál utcán már megvalósult az elképzelés: a beteg gesztenyefák eltűntek, a kivágott fás szárú növényeket a város valamennyi terén folyamatosan pótolják majd. A szakember elmondta: rengeteg terv és elképzelés él a város zöldterületeinek növelésére, a kertépítészet minél magasabb színvonalú kiteljesedésére, ennek pedig csak a költségvetés szabhat határt. A képviselő-testület döntésének fényében a szentesiek számíthatnak arra, hogy nemcsak fákat, de még több virágot is ültet az önkormányzat ebben az esztendőben.