Szentesen is gyászoltak
 A szökőár áldozataira emlékeztek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-06 | Blahó Gabriella

Tegnap délre háromperces gyászszünetet hirdetett a kormány a délkelet-ázsiai katasztrófa áldozatai és hozzátartozói iránti együttérzésből. Szentesen is leállt a munka, az önkormányzat intézményeinél és a Kontavillnél is szünetet tartottak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Kontavillnél négyszázötvenen álltak némán délben Fotó: Tésik Attila
A délkelet-ázsiai szökőár mintegy százötvenezer áldozatára emlékeztek tegnap délben az országban, s a megye településein is. Szentesen a Kontavill falain belül négyszázötven alkalmazott hagyta félbe a munkát három percre. A szereldében százan szakították meg a műszakot, közben folyamatosan adott hangot a tűzjelző. Pap István, az üzem vezetője úgy véli, az együttérzés kifejezésének legkézenfekvőbb módja volt ez.

A Hungeritnél nem álltak le a termeléssel, hiszen a feldolgozandó termék minősége romolhatott volna a szünetben – tudtuk meg Magyar Józseftől, aki azonban hozzátette: a vállalat és vezetése azonosul az áldozatok előtti néma tisztelgés üzenetével.

A polgármesteri hivatal valamennyi dolgozója, közel száz alkalmazott állt némán ezekben a percekben. A Petőfi-iskola igazgatója, Mészáros László arra kérte kollégáit, hogy az éppen tanóra idejére eső délidőben diákjaikkal együtt tisztelegjenek az áldozatok és hozzátartozóik iránti szolidaritásból, mondják el a tanulóknak, mit is jelent ez.

A városban a közintézmények vezetői szabadon döntöttek arról, megtartják-e a gyászszünetet, míg a honvédségnél félárbocra eresztették a nemzeti lobogót és a dandár zászlaját: a laktanya honvédei délben három percig katonai tiszteletadással emlékeztek.