Szirbik Imrte szerint felfelé húz a spirál
 A szentesi polgármester az elmúlt évről

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-05 | Balázsi Irén

A feszített költségvetés ellenére is sikerült megőrizni Szentes működőképességét. Szirbik Imre polgármester szerint a település 2004-ben is dinamikusan fejlődött.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szirbik Imre polgármester a város dinamikus fejlődésére büszke Fotó: Tésik Attila
A folyamatosság és a megújulás dinamikus egyensúlyát biztosító esztendőnek nevezi 2004-et Szirbik Imre szentesi polgármester. Ezt azért gondolja így, mert számos olyan munkát sikerült megvalósítani, amit terveztek: utak épültek, zöldebb lett a város, a „hátsó udvar rendbetételével", azaz a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével is tettek egy lépést. A nagy fordulatot az európai uniós csatlakozás napja, május 1-je jelentette mindenki számára. A polgármester szerint azóta már az előnyökön kívül a feszültségek is észlelhetők, amelyek az EU-tagságunkból adódnak. Gondot jelent az agrártermelőknek a versenyképesség feltételeinek a megteremtése és a helybeli üzlettulajdonosok szempontjából a kereskedelmi láncok megjelenése. Ilyen megközelítésből nemcsak a lehetőségek, hanem a verseny színterének is nevezi az uniót Szirbik.

A megújulás úgy jelentkezett 2004-ben, hogy az önkormányzatnak számos nagy programot sikerült elindítania, amelyekről addig csak álmodoztak a szentesiek. Ezek között említi a polgármester a csatornahálózat bővítésének, valamint az egykori megyeháza felújításának megkezdését jelentős állami támogatással. Ugyancsak pályázaton nyert az önkormányzat a református egyházzal közösen csaknem egymilliárd forintot a főtéri nagytemplom és környéke renoválásának befejezésére, valamint a szemközti épületben idősek otthonának kialakítására.

A polgármester szerint az mindenki számára természetes, hogy a város működik, az önkormányzat intézményeiben meleg van, a katedrán pedagógus áll, az orvos gyógyításra kész, az utcát felsöprik. Ezeket a helyhatósági feladatokat a háztartási munkához hasonlítja Szirbik Imre, hozzátéve: igazából akkor látszik meg, ha nem végzik el. Az is eredmény, hogy az önkormányzat folyószámláján volt pénz az esztendő végén.

A városfejlesztést egy folyamatosan felfelé húzó spirálhoz hasonlítja a város vezetője, aki szerint a helyben járás is kudarcnak számít. Ebbe a kategóriába tartozhat például az, hogy még mindig nincs jogerős ítélet a Petőfi Szálló tulajdonlási ügyében. A polgármester számára azonban az jelenti a legnagyobb feladatot, hogy minden dolgozni akaró szentesinek legyen munkahelye. Szirbik Imre arra a legbüszkébb, hogy – mint fogalmazott – sikerült megőrizni a város békés, nyugodt és dinamikus fejlődését.