Hány forint az egészség?
 Januártól számlát állít ki a kórház és a klinika

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-05 | Timár Kriszta

A kezelés költségeiről számlát köteles kiállítani minden kórház és klinika, ha az érintett ezt kéri. A január elsején életbe lépett kezdeményezéstől a hálapénz visszaszorulását is reméli a minisztérium azon túl, hogy a számla tájékoztatja a beteget a gyógyítás áráról.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vásárhelyi kórházban fekvő Schéda Béla szerint a számlaadás nem korlátozza a hálapénz adását Fotó: Tésik Attila
Január elseje óta a betegeknek lehetőségük van arra, hogy a fekvőbeteg-intézményekben írásbeli tájékoztatást kérjenek arról, mennyibe került gyógykezelésük. A „számlán" azt az összeget tüntetik fel, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fizet a kórháznak, illetve klinikának. Az új intézkedés az Egészségügyi Minisztérium hálapénz visszaszorításáért megfogalmazott programjának is része. Az OEP által jóváírt tételek ugyanis a biztosított által fizetett járulékot is tartalmazzák. Így egyértelművé és szemmel láthatóvá válik a beteg számára, hogy egyszer már fizetett az egészségügyi szolgáltatásokért, vagyis nincs szükség zsebbe csúsztatott borítékra.

A betegszámla bevezetésével nem ért egyet minden egészségügyi dolgozó. A legfőbb kritika ezzel kapcsolatban, hogy éppen a lényeget nem tudja meg belőle a beteg: hogy mennyibe került a kórházi kezelése. A valós költségek ugyanis nem egyeznek a biztosító által kifizetett összeggel. Mások azért szkeptikusak, mert kérdésesnek tartják: érdekli-e egyáltalán az embereket, hány forintot ér az egészség és az élet.

Bálint Beatrix, a deszki kórház igazgatója elmondta, náluk a betegeknek eddig is volt lehetőségük számlát kérni, de még senki nem tartott rá igényt. Elseje óta sem igényelte egyetlen beteg se a dokumentum kiállítását, igaz, azóta nem is hagyta el senki az intézményt. A kórházi számlát ugyanis csak a gyógyintézményből való elbocsátáskor, vagy azt követő 10 napon belül adják át, hiszen akkor tudnak minden kiadást összeadni.

– Nem tartozik a betegre, hogy a társadalombiztosító mennyit is költ a kezelésére – véli a vásárhelyi Erzsébet-kórház belgyógyászati osztályán fekvő Szabó Sándor. Szerinte a lényeg, hogy meggyógyuljon a páciens. A két hete bent fekvő férfi nem hallott arról, hogy ezentúl a zárójelentés mellé, kérésre, a kezelés költségeit is mellékelik. Úgy látja, a számla sem tartja vissza a betegeket a hálapénz adásától.

– Ha elégedett vagyok a munkájukkal, akkor miért ne adnék ajándékot vagy pénzes borítékot? Persze, ha a zsebemből fizetném magát a kezelést, akkor biztosan meggondolnám. Ha azon a kapun távozom, amin bejöttem, akkor most sem leszek hálátlan – jegyezte még meg Szabó Sándor.

Betegtársa, Schéda Béla szerinte sem fogja visszatartani a számla a paraszolvenciától a betegeket. Aki megteheti, továbbra is adni fog – mondta –, ő viszont most nem teheti meg. Ellenben örül annak, hogy látni fogja a kezelésének a költségeit, mert legalább tudja, mi mennyibe kerül.