Koncertek – bécsi stílusban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-29 |

A Szegedi Nemzeti Színházban már harmadik alkalommal rendez január 1-jén este bécsi stílusú újévi koncertet az Audit&Audio Kft. Másnap Szentesen, január 3-án pedig Vásárhelyen ismétlik meg lapunk támogatásával a produkciót, amelyre szerencsés előfizetőink belépőket nyerhettek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Péter Cecília és Andrejcsik István újra együtt énekelnek a hangversenyen Fotó: DM/DV
A Hollandiában élő szegedi származású klarinétművész, karmester és producer, Szabó F. Attila 2003-ban rendezett először bécsi mintára újévi koncertet a Szegedi Nemzeti Színházban. Akkor még maga vállalkozott a szegedi szimfonikusokból alakult Strauss Zenekar dirigálására. Már az első gálaest is sikert aratott, úgy tűnt, van igény az ilyen reprezentatív ünnepi műsorokra.

A pozitív fogadtatáson felbuzdulva az idei esztendő első napjára még nívósabb hangversenyt szervezett az Audit&Audio Kft., amely az augusztusi újszegedi operettgálára már a műfaj legkiválóbb hazai énekes egyéniségeit nyerte meg. 2005 első három napján is ők lépnek fel Szegeden, Szentesen és Hódmezővásárhelyen: Kállay Bori az operett nagyasszonya, Berkes János és Péter Cecília, a Magyar Állami Operaház kiváló tenoristája és fiatal szopránja, Andrejcsik István, Kiszely Zoltán és Forgó Nóra, a szegedi színház művészei. A Vaszy Kórusból alakult Grinzing Vocalt és a Strauss Zenekart Koczka Ferenc vezényli majd, a színház balettkara pedig Kolep Zoltán koreográfiáját táncolja. Az est házigazdája, Rácz Tibor színművész a felcsendülő művek kultúrtörténeti hátterének rövid ismertetésével teszi érdekesebbé a gálát, amelynek műsorán tradicionális bécsi dallamok csendülnek fel.

Magyarországon először hangzik el Robert Stolz Wiener parádéja, Johann Strauss ABCD-polkája és Morgen Bletter koncertkeringője, valamint Lehár Ferenc Arany és ezüst koncertkeringője kórussal és balettel. A Strauss család mellett Leo Fall, Ralph Benatzky, Karl Millöcker, Franz von Suppé és Carl Zeller szerzeményeit éppúgy hallhatja majd a közönség, mint Erkel Ferenc Palotását, valamint Lehár Ferenc és Kálmán Imre örökzöld dallamait. 135 év után először játsszák el Carl Ziehrer szerzeményét, a Quadrillét, amely hat állam dalait és táncait dolgozta fel az európai egység jegyében.

A fináléval A víg özvegy születésének 100. évfordulójáról is megemlékeznek. A színpadképet ezúttal is a gálaest rendezője, Toronykőy Attila tervezi.

Az újévi műsort három alkalommal mutatják be: január 1-jén 19 órától a Szegedi Nemzeti Színházban, január 2-án 18 órától a szentesi Tóth József Színházteremben és január 3-án 19 órától a vásárhelyi Fekete Sas Szálló báltermében. Mindhárom előadás előtt már egy órával pezsgővel várják a közönséget.