Újraszámolták a voksokat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-20 | Oláh Zoltán

Szegeden a tizennyolc újraszámolásra ítélt szavazókörből ötben tért el a végeredmény a december 5-i népszavazás napján összesített adatoktól.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Karnok Csaba
– Felháborítónak tartom, hogy önök az iménti tájékoztatójukkal befolyásolták a szavazókörök tagjait! – lép oda Mózes Ervin jegyzőhöz egy magas termetű, idősebb ember. Az indulatos hangon „megszólított" jegyző nyugodt hangon visszakérdez:
– Mivel befolyásoltunk?

A férfi nem visszakozik, megismétli az imént elmondottakat. Mózes Ervin visszautasítja a vádakat, az idős úr erre a visszautasítást utasítja vissza, majd láthatóan dühös elégedettséggel elindul a többiek után. Szögi Béla, a Fidesz-MPSZ delegáltja nekem is megismétli, hogy szerinte a jegyző befolyásolni akarta őket, azonban többszöri nekirugaszkodásra is sikertelenül igyekezett felidézni, hogy mivel.

A fenti epizóddal fejeződik be az újraszámlálásra összegyűlt 18 szegedi szavazókör tagjainak tájékoztatója szombat reggel az okmányiroda szűkös ebédlőjében. A jegyző pár perce ismertette a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Választási Bizottság határozatát, illetve döntését. Mindenkit megkért, hogy legjobb tudása szerint tegyen eleget ezeknek, ellenőrizze, hogy a december 5-i népszavazáskor helyesen számolták-e a voksokat.

Kicsit meglepődöm, amikor nem vált ki felzúdulást az a bejelentés, hogy fizetést, tiszteletdíjat senki nem kap, csak egy igazolást, hogy itt volt. Többen hangosan megjegyzik: „Újra merjük számolni a voksokat."

A szavazókörök tagjai ezután az őrzött szavazóurnákat, ellenőrzés után, felviszik a számukra biztosított irodákba. Elkezdődik az újraszámolás. Talán fél óra is eltelik, mire benyitok az első ajtón. Megkérdezem, találtak-e eltérést. A válasz: nem, bár még nem fejezték be a munkát. Nagy Gábor (Fidesz-MPSZ) érdeklődésemre megjegyzi, kizártnak tartja, hogy december 5-én tévedtek, nem is számít más eredményre.

Végre találok olyan bizottságot, amelyiknek van Magyarok Világszövetsége delegáltja. Máté István azt mondja, most is és a múltkor is mindent rendben talált.

– Fontolgatom, hogy beperelem a Magyarok Világszövetségét – csattan fel Máté István, az egyik bizottsági társa, mint kiderül, a testület elnöke. Fülöpné kérdő tekintetemre kislányosan duzzogva hozzáteszi: felháborítónak tartja, hogy egyesek megkérdőjelezik munkájuk pontosságát.

Véleményével nincs egyedül, a fenti mondatok már reggel nyolc óra óta innen is, onnan is elhangoztak. Mindenki alaptalannak, megalázónak tartja, hogy kontrollra kényszerítették.

A világszövetség egy másik bizottsági tagjának, Nagy Tamásnak meg sem fordult a fejében, hogy december 5-én tévedtek. Arra azonban már nem tud válaszolni, hogy a 126 szegedi szavazókörből 18-ban miért kellett újraszámolni a voksokat, azaz miért és mire alapozva állította bárki is, hogy e helyeken csaltak. Közben nyílnak az ajtók, jönnek a bizottság tagjai. „A számok Szeged nem változtatják meg a végeredményt" – hallható minden irányból.

– A törvényességbe vetett hitem megerősödött – mondja Mózes Ervin. A jegyző a végeredményre vonatkozó kérdésemre megjegyzi, egyelőre nem hivatalos adatok szerint 5 szavazókörben találtak egy-egy, tévedésből máshová bejegyzett szavazatot, de ezek részben „kioltották" egymást.

Egy mínusz, egy plusz Vásárhelyen

Hódmezővásárhelyen egyetlen szavazókörzetben rendelték el a voksok újraszámlálását – feltehetően azért, mert a Szent István teret és környékét érintő körzetből több olyan bejelentés is érkezett, mely szerint a mozgóurnát olyan címekre is kivitték, ahol ezt nem kérték – tudtuk meg Kardos Lajosnétól, a vásárhelyi polgármesteri hivatal önkormányzati csoportjának vezetőjétől. Az összesítés során az első, azaz a kórház-privatizációval kapcsolatos kérdésre a leadott igen szavazatok száma eggyel kevesebb, míg a kettős állampolgárság kérdésére az igenek száma eggyel több lett.

Makón egy szavazókörben, a Királyhegyesi utcai idősklubban is újra számolták a voksokat. A Fekete Andrea vezetésével összeült bizottság munkájának eredményeként az újbóli végeredmény megegyezett az előzővel: a 112 szavazólapot átvizsgálva az első, kórház-privatizációs kérdésre 72 igen és 35 nem, a második, a kettős állampolgárságra vonatkozóra pedig 34 igen és 73 nem érkezett; öt szavazólapon mindkét kérdésre értékelhetetlen választ adott a szavazópolgár. Az egyik bizottsági tag szerint a világszövetség azért kérhette itt az ismétlést, mert az igenek és nemek aránya a két kérdés esetében majdnem pontosan fordított volt és talán azt gondolták, felcserélték a szavazatokat.