Szentesi öröm, szegedi bánat
 Borult a papírforma a ligeti uszodában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-20 | Szélpál László

A férfi vízilabda OB I őszi zárására a két Csongrád megyei gárda közül sokkal szívesebben emlékszik majd a Legrand-Szentesi VK. A Kurca-partiak ugyanis 7–5-re legyőzték a jóval esélyesebb Szeged Betont, amely így a remélt negyedik hely helyett az ötödiken várhatja a január közepi folytatást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Legrand-Szentesi VK–Szeged Beton VE 7–5 (1–1, 1–1, 3–2, 2–1)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés, Szentes, ligeti uszoda, 300 néző. Vezette: Bátori, Kun.
Szentes: HORVÁTH T. – Somogyi, BERKI 2, Kis I., Vígh, Juhász Zs. 1, SZEBENI 3. Csere: Németh D., Szabó N. 1, Gábor. Edző: Vidumanszky László.
Szeged: Barát – Lehmann 1, Boros 1, MOLNÁR P. 1, Komlósi, TÓTH L. 1, Ágner. Csere: Pataki, Munkácsy, Éles 1. Edző: Gyöngyösi András.
Gól – emberelőnyből: 2/0, ill. 5/1. Négyméteresből: 1/1, ill. –.

Péntek este a Szeged Beton VE taktikus játékkal, több jó egyéni teljesítménnyel, remek diadalt aratva a Népligetben győzte le 7–6-ra a Fradit. A megyei rivális, a Legrand-Szentesi VK is a fővárosban ugrott medencébe, méghozzá a Vasas Komjádi uszodai otthonában. Nem túl sok sikerrel, ezt az angyalföldiek 12–4-es fölényes győzelme is mutatta.
És mégsem lehetett egyértelműen kijelenteni: a Csongrád megyei rangadót csak és kizárólag még a LEN-kupa negyeddöntőjében is érdekelt Szeged nyerheti. Nem, mert a ligeti uszoda atmoszférája semelyik másik „teknőhöz" nem hasonlítható, arról nem is beszélve, hogy a Legrandban is több egészen kiváló pólós szerepel.

A presztízsen túl a kitűzött cél is motiválta a két csapat játékosait. A hazaiak a rájátszáskor a nyolc között szeretnének szerepelni, a Szeged pedig a négybe vágyik. Ehhez viszont kellenek a pontok. Méghozzá kettesével. „Óriási bravúrt hajtottunk végre a Fradi legyőzésével, de az a két pont akkor ér igazán sokat, ha Szentesen is nyernénk" – jelentette ki a találkozó előtt Juhász György, a vendégek szakosztály-igazgatója.

Mindkét oldalon volt egy-egy nagy hiányzója a 2004-es esztendő utolsó tétmeccsének: sérülés miatt maradt távol a Szentesből Torday Árpád, a Szegedből pedig a csapatkapitány, Varga Péter. Viszont ott volt a Betonban Komlósi Péter és Tóth László, akik a Kurca-parti városban váltak annak idején vízilabdássá, a Szentesben pedig Szabó Nándor, aki viszont az elmúlt évadban a Szegedben játszott. Szóval, bőven akadt pikantériája a meccsnek.

A vendégek a zónavédekezést, a házigazdák pedig a szoros emberfogást választották kezdésnek. Ez azt jelentette, hogy a hazaiak mindenkit árnyékként követtek, míg a betonosok behúzódva Berki Andrást vették körül. Nem maradt más, mint a távoli kísérletezés – kevés sikerrel. Kétszer azért kipúposodott a háló, előbb Molnár Péter a vendégeknek szerzett örömet, majd az ellentámadásnál az egykoron a Szegedben is nagy gólokat szerző Szebeni Zoltán bizonyította, nem felejtett el lőni, 1–1. Tévedett az, aki azt hitte, az első hét percet a bemelegítésre szánták a pólósok, utána majd megindul a gólgyártás. Erről a második negyedben sem volt szó, ugyanúgy kettő esett, mint az elsőben: Lehmann István újra csak előnyhöz juttatta a Betont, Szebeni pedig ismételten válaszolt, 2–2.
 
Bátori György, a mumus

„Bátori György bíráskodásától mentsen meg az isten bennünket" – valahogy így hangozhat a Szeged Beton VE fohásza. Van benne valami, mert amikor a játékvezető felbukkan Boros Lászlóék mérkőzésein, azokon a Tisza-partiak sok jóra nem számíthatnak. Így történt ez Szolnokon (6–6), a BVSC ellen (10–9), most pedig Szentesen (5–7). Mindez azért szemet szúró, mert amikor nem ő vezet, valahogy az eredmény is jön. A legfőbb vetélytársakkal szemben a Szeged 9–4-re nyert az Újpest, 7–6-ra az FTC ellen. A Vasastól hatalmas csatában 4–3-ra, az Egertől 7–5-re kapott csak ki. A szegediek már ezerszer kérték a bíróküldő bizottságot, hogy a Gyöngyösi András edzővel nem túl jó kapcsolatban álló Bátorit ne küldjék a Beton találkozóira. Úgy látszik, a „Budapest-bajnokság" rájátszása az Eger mellett nem bír már el több vidéki alakulatot...  

A „nagyszünetben" arról társalogtak a nézők, vajon az egész meccsre jellemző lesz ez a nagyfokú gólínség? A válaszra nem kellett sokat várni. A fordulást követően Berki megszabadult őrzőjétől, a többi meg már kötelező házi feladat volt számára. Sőt: hogy még inkább bajba kerüljön a Szeged, arról Szebeni gondoskodott, aki csapatának negyedik, saját maga harmadik gólját négyméteresből szerezte, 4–2. Érezte és észlelte a bajt Gyöngyösi edző, azonnal élt is az időkérés lehetőségével. Nem volt hasztalan a sok intelem, mert Éles Vilmos lövegével közelebb zárkózott vetélytársához a Szeged. Azon túl, hogy ezúttal nem ment úgy a játék, ahogy azt elképzelték a szegediek, Komlósi elvesztése (már a 17. percben kipontozódott a december végén a válogatott szlovákiai edzőtáborába készülő kiváló bekk) sem hozta könnyű helyzetbe a vendégeket. Az erőszakosan pólózó Berki találatára előbb Boros László válaszolt, majd a záró hét percben Tóth László a mérkőzés egyetlen emberelőnyös góljával megint ikszre hozta a derbit, 5–5. Ki bírja jobban idegekkel a hajrát? – leginkább ez a kérdés foglalkoztatta a publikumot. A nyilvánvaló többségben lévő hazai szurkolók nem kis örömére, a hazaiaknak remegett kevésbé a kezük. Juhász Zsolt okos találatát Szabó Nándor újabbal is megtoldotta, ez pedig azt jelentette, hogy három perccel a vége előtt végérvényesen eldőlt a megyei ütközet, 7–5. A hajrában megpróbáltak ugyan mindent a vendégek, de úgy látszik, túlzottan sokat kivett belőlük az FTC két vállra fektetése.

Vidumanszky László: – Boldog vagyok a győzelem miatt, rendkívül fontos két pontot szereztünk. Nagy bravúrnak tartom, hogy sikerült megállítani a remek eredményeket elérő Szegedet.

Gyöngyösi András: – Azt nem mondom, hogy hiba nélkül játszottunk, de ebben a meccsben több volt a számunkra. Célunk nem változott, a négy közé szeretnénk kerülni.

További eredmények: Domino-BHSE–FTC 8–6, Vasas–Újpest 5–3, Szolnok–BVSC 8–9, OSC–Eger 6–14.

A bajnokság állása

1. Domino 11 10 – 1 141 – 48 20
2. Eger 11 10 – 1 113 – 56 20
3. Vasas 11 10 – 1 104 – 50 20
4. FTC 11 7 – 4 99 – 62 14
5. Szeged 11 6 1 4 84 – 67 13
6. Újpest 11 6 – 5 86 – 80 12
7. Szentes 11 5 – 6 87 – 101 10
8. Szolnok 11 3 2 6 68 – 103 8
9. OSC 11 3 1 7 76 – 105 7
10. BVSC 11 3 – 8 81 – 101 6
11. Ybl 10 – – 10 36 – 119 0
12. Neptun 10 – – 10 44 – 127 0