Lakóterület lesz Alsóréten
 Bundát gyanított a szentesi ellenzék

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-20 | Balázsi Irén

Lakóterületté nyilvánítják a csődbe ment Termál Szövetkezet majorjait, amelynek fővárosi tulajdonosa módosíttatja az Alsórét szabályozási tervét. Az ellenzéki képviselők bundát gyanítanak az ügy mögött, míg a város polgármestere szerint „mindenki magából indul ki".
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gazdasági övezetként szerepel a Szentes külterületéhez tartozó Alsóréten a volt Termál Szövetkezet ingatlana. A városrész részletes szabályozási terve szerint az egykori majorok környékén kereskedelmi és szolgáltató cégek letelepedésével számolt az önkormányzat. A mezőgazdasági nagyüzem ingatlanainak új tulajdonosa, a fővárosi székhelyű Primo-Bau Kft. azonban hiába próbálkozott a területnek a profilba illő hasznosításával, nem sikerült befektetőket találnia. Mint arról beszámoltunk lapunkban, a pesti társaság azt kérte az önkormányzattól, hogy nyilvánítsák lakóövezetté a volt majorok területét. A Primo-Bau vállalta: az Alsórét részletes szabályozási tervének módosításából adódó költségeket megtéríti.

A polgári oldal több képviselője gyanúsnak találta az előterjesztést. Kálmán János folyamatában sorolta a történéseket a képviselő-testület legutóbbi ülésén: előbb gazdasági területként számítanak az alsóréti majorokra, aztán – mint azt megírtuk lapunkban – annak közelében útépítésre pályázik az önkormányzat, most meg lakóövezetnek akarják minősíteni. Kinek az érdeke? – kérdezte a képviselő. A fideszes Rébeli Sz. Tamás azt tette hozzá, hogy a jobboldal korábban is figyelmeztetett, ne engedjék a pesti céget olcsón hozzájutni a volt nagyüzem ingatlanaihoz, mert drágán értékesíti majd azokat. Ez nem szolgálja a város érdekét Rébeli szerint, míg a volt repülőtérre tervezett lakópark igen, egy helybeli vállalkozó kezdeményezésére.

A szocialista párti Móra József úgy vélte, hogy a szentesiek érdekeit szolgálja, ha a Primo-Bau közművesített építési telkeket akar kialakítani. Jelenleg ugyanis nincsenek építkezésre alkalmas területek. A képviselő az ellenzéki aggályokkal kapcsolatban azt kérdezte: „Ne csináljunk semmit, abból nem lehet baj?" Azt már Szirbik Imre kormánypárti polgármester állította, miszerint a város lakóinak az érdeke nem biztos, hogy megegyezik az ingatlanspekulánsok érdekével. A jobboldali képviselők megjegyzéseit úgy kommentálta, hogy „mindenki magából indul ki". Egyébként pedig ha a volt repülőtéren és Alsóréten is lesznek közművesített telkek, akkor versenyhelyzet alakul ki, ami a városlakók érdekét szolgálja. Ez jó üzlet az önkormányzatnak, mert nincs szükség költségvetési pénzre.

– Az ellenzék dolga az, hogy kételkedjen – mondta a polgári oldal frakcióvezetője. Halmai László szerint az alsóréti szabályozási terv módosítása ingatlanbiznisz. Egy olyan város, amelyik örökké változtatja a tervét, sehová sem jut Halmai szerint, aki kijelentette: a polgári oldal nem támogatja az előterjesztést. A kormánypártiak viszont jóváhagyták, hogy lakóterületté nyilvánítsák az alsóréti egykori majorokat. A városfejlesztési bizottság MSZP-s elnöke, Baranyi Imre pedig azt sorolta Halmaira reagálva, hogy komoly beruházások zajlanak Szentesen: készül a megyeháza, a csatornaprogram, jön a Tesco, és jövőre megtelik befektetőkkel az egykori laktanyában lévő ipari park.