A szegényekért énekeltek Szentesen
 Jótékonysági kórushangverseny a templomban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-15 | Blahó Gabriella

A karácsony előtti jótékonysági koncertnek nagy hagyománya van Szentesen: adventkor a város valamennyi kórusa fellép a Szent Anna-templomban, hogy a Vöröskereszt és az egyházközség szegényeinek ajándék jusson az ünnepen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentes valamennyi kórusa fellépett az oltár előtt Fotó: Vidovics Ferenc
Megtelik a szentesi Szent Anna-templom karácsony előtt minden alkalommal, amikor a kórusok jótékonysági koncertet adnak. Tizenhat éve a Vöröskereszt helyi aktivistáinak kezdeményezésében szervezték az elsőt, s azóta minden esztendőben ez a koncert jelenti az advent nyitányát a város kulturális életében. Az elmúlt hét végén Nagy János nyugalmazott zeneiskolai igazgató Kodály Zoltánt idézve arról beszélt, miért is olyan nagyszerű a kórusének. A zeneszerző szerint ugyanis a kar együttműködést hoz létre, melyben az éneklőnek figyelnie kell a hangra, mely a közös szólamban, harmonikus együtthangzásban elengedhetetlen. Kodály megjegyezte, a magyarokra jellemző, hogy nehezen tudnak egyesülni, a kórus viszont erre készteti a zene iránt érzőket: a tagok együttes éneke csodás hangzást eredményez.

Sok évvel ezelőtt csak a Petőfi-iskola kórusai, a Bárdos Lajos Vegyes Kar és a fúvósok léptek fel, azóta bámulatosan bővült a kör: most már az óvónők kara, a Kiss Bálint református és a Szent Erzsébet katolikus iskola diákjai és tanárai is énekelnek jótékonysági célból.

A Vöröskereszt helyi titkára, Agócs Lászlóné elmondta lapunknak: összesen hatvannyolcezer forint gyűlt össze, melynek egyik felét a szervezet, másik felét a római egyházközség osztja szét a rászorulóknak. Az így befolyt adomány csak egy része annak, amit a karitatív társaság karácsony előtt eljuttat a szegényeknek.