Szentesen majdnem mindenki festő
 Tíz kiállítóhely száz méteren belül

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-07 | Blahó Gabriella

Tíz kiállítóhely van Szentes szívében, a közelmúltban nyílt újak mellett a régiek sem szorulnak háttérbe: divatba jön a művészet a városban. Az alkotók közül egyre többen akarják megmutatni munkáikat, a közönség pedig közvetlenül reagál. A művelődési ház galériája azonban bevehetetlen vár – legalábbis a helyi kiállítók egy része számára.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kávéházba betérők közül kevesen tudják: Andy Warhol díszíti a falakat Fotó: Tésik Attila
A szentesi belvárosban egymástól alig száz lépésre összesen tíz helyen láthatóak művészi alkotások. December 10-én nyílik a tizenegyedik bemutatóhely: az Árkád Galéria pincéje, ahol Szabó Csaba organista várja majd – várhatóan nem a megszokott sísapkájában – a látogatókat. A kifeszített állattetemek siratója elvitte munkáit az Árkádba, ahol a helyi festők közül most Berkecz István kiállítása tekinthető meg. A megnyitót Szirbik Imre mondta, s szerzett igazi meglepetést a résztvevőknek a közgazdász végzettségű polgármester, akiről kiderült: mindent tud az alkotóról. Az Árkádban vannak megvásárolható képek is, más alkotóktól a konformnak számító tájképek kelendőek, de azért elvisznek különös képeket is. A csongrádi Piroska János akvarelljei igazi megkönnyebbülést jelentenek. Üdvözlet érte, hogy elérhető Manet és Dali – fehér papíron és színes nyomásban természetesen. Jellemző, hogy a szegvári fiúk, Kulbert György faszobrász és Berényi István festő alig egy-két munkája maradt csak saját tulajdonban, az értő és leendő vásárlók az újakra várnak.

Kiderült, a Panoráma Kávéházba betérők közül szinte senki nem ismeri fel, kinek az alkotásai kerültek a falakra. Az üzlet vezetője, Krajsóczki Csaba döntötte el, hogy Andy Warhol reprodukcióival díszítik a vendéglátóhelyet. Mint mondta, a régi szentesi utcaképek helyett valami újat akart. Ez az új a hatvanas évek Amerikáját idézi. A pop-art legendás alakjának Hölgyek és urak című sorozatából a hölgyek szerepelnek csak a Panorámában. A közönség a reggeli kávéillatban és az üvegablakokon átszűrődő napfényben finom rezgésű hangulatban utazhat egy másik világba.

A tér szemközti oldalán lévő Petőfi cukrászda roskadásig telt tájképekkel. A vadregényes, titokzatos vidékeket idéző színkollekciók mellett ikonok is vásárolhatók. Lenner Katalin másolatokat készít. Mint mondta, a belváros szívében lévő görögkeleti templomban is talált olyan képeket, melyek másolásra érdemesek lettek volna, de egyiket-másikat kissé megváltoztatta: túl hosszúkásnak találta ugyanis Mária fejét. Az aranyszínben tündöklő ikonokból még egy sem kelt el.

A Galéria Kávéház a cukrászda melletti Petőfi utcában, a földszinten ad teret festőknek és fotósoknak. Gődér Zsolt, a hely vezetője a kávéház emeleti részére szubkulturális rendezvényeket szervez, üzleti alapon. Az újra és értékesre nyitott fiatal szentesi közönség egy összetartó csapat, mindannyian törzsvendégek. Rendszeresen ad otthont kiállításoknak a Péter Ház, a helyőrségi klub, két könyvtár, a művelődési ház és a hozzá tartozó galéria – az utóbbiba hiába vágynak a helyi bátrak. A művelődési központ igazgatója, Kruzslicz Pál a már elfogadott és kritikusok által értékesnek ítélt munkákra szavaz, ahogyan korábban.

Szentesen majdnem mindenki festő, legalább százan álmodnak otthon és társaságban a nagy elismerésről. Eladatlan és barátoknak ajándékozott képek alkotják ezt a piacot. K. Szabóné Licsicsányi Rózsa lágy színekkel és finom látással megalkotott tájképei őszinteségről árulkodnak. A hölgy felróhatatlanul tiszta megközelítéssel viszonyul mindehhez, mert a kört, amelyben alkot, így nevezik: amatőr.