Meghosszabbítják az iskolatej-akciót
 Vaníliával ízesítik a reggeli italt a diákok Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-07 |

Jól sikerült az iskolatej-akció próbája Szentesen, ezért a jövő évi költségvetésben elkülönítik a forrást a folytatásra. Több diák is otthonról hozott vaníliás cukorral vagy kakaóporral ízesítette az italt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi általános iskolákban nem a tanév elejétől kapnak tejet reggelire a gyerekek. Mint arról korábban beszámoltunk, Szűcs Lajos alpolgármester még a nyáron kidolgozta, hogyan juthatnak hozzá a diákok e természetbeni juttatáshoz. De közben megváltozott a központi szabályozórendszer, amely azt is javasolta, hogy az óvodások is kapjanak tejet. A döntés meghozatala előtt az oktatási ügyekért is felelős alpolgármester kikérte az intézményvezetők véleményét, akiknek a többsége azt gondolta: nem lesz sikeres az akció, mivel a gyerekek nem szoktak hozzá az egészséges táplálkozáshoz. Ennek ellenére mindenki úgy volt vele, kísérletképpen meg kell próbálkozni a reggeli ital kiszállításával az általános iskolákba. A képviselő-testület nem támogatta ellenben azt a központi rendeletet, miszerint az óvodások is kapjanak naponta két deci poharas tejet. Az önkormányzat végül olyan határozatot fogadott el, hogy az alsófokú oktatási intézményekbe hetente kétszer szállít a központi gyermekélelmezési konyha tejet.

A képviselő-testület legutóbbi ülésére a próbaképpen bevezetett program tapasztalatairól készített tájékoztatót az alpolgármester. Október óta kapják meg a diákok a reggeli italt, amelyet a tanórák kezdete előtt vagy az első szünetben fogyasztanak el. A várakozásokkal ellentétben sikeres a program, nem pocsékolódik el a poharas tej. Vannak olyan diákok, akik otthonról visznek vaníliás cukrot vagy kakaóport, s ezzel ízesítik az italukat. Az iskolákban az akcióval kapcsolatban azt a kérést fogalmazták meg a tapasztalatok alapján, hogy az iskolatejes napokon lehetőség szerint péksüteményt kapjanak a tanulók tízóraira. Ezt azzal indokolták, hogy az intézmény konyháján nem tudnak idejében elkészülni a májas, vajas vagy éppen sajtkrémes kenyér megkenésével, mert tejet kell osztani reggelire. Az akciót december végéig vezette be kísérletképpen a szentesi önkormányzat. Mivel a fogadtatás kedvező, várhatóan meghosszabbítják a programot 2005-ben is.