Megszüntetik a hajnali vonatot
 Hétfőtől hamarabb kell kelniük a csongrádiaknak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-07 | Bíró Dániel

Aki csongrádiként Szentesen kíván munkát vállalni, legelőször a busz-, illetve a vasúti menetrendet tanulmányozza. A hat órai munkakezdés eléréséhez már 4 óra 50-kor buszra kell szállnia. Eddig az 5.26-os vonatot választották a csongrádiak, december 12-től azonban már nem indul a legkorábbi járat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Percze Gáspárt eddig szinte házhoz vitte a vonat – hétfőtől hosszú sétával juthat el munkahelyére Fotó: Bíró Dániel
Hétfő hajnalra csupán két hírmondója maradt annak a tucatnyi csongrádinak, akik lakóhelyükről a legelső Szentesre tartó vonattal jártak dolgozni a Kurca-parti városba. Mint arról korábban beszámoltunk, a MÁV ésszerűsítéssel magyarázva több, Szentes és Kiskunfélegyháza között közlekedő járatot törölt hétfőtől érvényes új menetrendjéből. Ezek egyike a csongrádi vasútállomásról 5 óra 26 perckor induló személyvonat, amely kétségkívül a legoptimálisabb időpontban szállította munkahelyükre, illetve azok közelébe csongrádi utasait.

Az ingázást vállaló munkások zöme a vasútnál, a Hungeritnél és a Szegedi Fonalfeldolgozó szentesi üzeménél dolgozik, azonban a legkoraibb járat törlése miatt ők mindannyian buszra kényszerülnek, de annak eléréséhez több mint fél órával korábban kell kelniük, mint azt megszokhatták. Van ugyan negyed hatkor is busz Szentesre, de a megérkezést követően nem lehet elérni az Ipartelepi útra tartó helyi járatot, úgyhogy marad a két kilométeres séta, ami futás nélkül késést eredményez.

– Mióta létezik az 5 óra 26-os vonat, mindig azzal jártunk. Sajnos, most már csak péntekig van erre lehetőség – mondta lapunknak Pető Illésné, aki maga is a vasútnál dolgozik. Érdeklődésünkre elmondta, szombaton búcsúzott el barátnőjétől, aki a fonalfeldolgozó Szarvasi úti üzemében dolgozik. Neki – mint legtöbbjüknek – a hat órai munkakezdés miatt buszra kellett váltania, ugyanis a felajánlott félnyolcas kezdést sem tudta vállalni, mivel a megszokott, hazafelé tartó járat indulását is módosították a MÁV illetékesei. A csongrádi asszony szerint igazságtalan, hogy a vasút közel sem szolgálja ki úgy a vidéki utazóközönséget, mint a fővárosit, vagy a Budapest közelében élőket.

– Három éve járok ezzel a vonattal, de hétfőtől én is áttérek a buszra – nyugtázta a kialakult kényszerhelyzetet Percze Gáspár. A csongrádi fiatalember a MÁV szentesi garázsának tanműhelyébe jár mindennap, de az eddigi viszonylag kényelmes indulás helyett marad a busz, meg a több kilométeres séta oda és vissza is.

A szentesi helyi járatok korrigálásáról érdeklődtünk a Tisza Volán kirendeltségén. Ott azt közölték, hogy egy 15-20 fős utascsoport, a munkáltató, vagy az önkormányzat kérésére fontolóra vennék a módosítás iránti igényt, de erről csak a kellő egyeztetések után, körülbelül két hónap múlva születhet érdemi döntés.