A MÁV lehetőségei és a csongrádiak igényei
 A vasút szerint a város nem egyeztetett velük

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-04 | Bakos András

A MÁV igenis figyelembe vette a csongrádiak és szentesiek igényeit – védi a vasúttársaság a lapunkhoz eljuttatott közleményében a december 12-én életbe lépő új menetrendet. A cég azt állítja, Csongrád önkormányzata öt éve egyetlen vasúti egyeztetésen sem képviseltette magát. A város polgármestere szerint ez nem így van.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
December 12-től jelentősen változik a vonatközlekedés a Szentes–Csongrád–Kiskunfélegyháza vasútvonalon – írtuk nemrég annak kapcsán, hogy a csongrádi képviselő-testület ülésén interpelláció hangzott el az ügyben. A felszólaló képviselő azt kifogásolta, hogy Csongrádról csak a reggel 5.26-kor és az este 18.36-kor induló személyvonattal lehet közvetlen gyorsvonati csatlakozással eljutni Budapestre. Az intercity-csatakozásnál az átszállási idő Budapest útirányban csak 3 perc. Akkor a MÁV Rt. kommunikációs igazgatósága lapunk kérdésére azt válaszolta, a vasúttársaság változtatás előtt mindig kéri az érintett önkormányzatok véleményét, a döntést azonban ez nem föltétlenül befolyásolja.

A MÁV tegnap egy másik közleményt juttatott el a laphoz, amely az új menetrend előnyeit emeli ki. Eszerint „a térség polgármesterei az elmúlt évben azzal a kéréssel fordultak hozzánk, hogy InterPici vonatok közlekedtetését szeretnék, amelyek Kiskunfélegyházán az intercitykhez csatlakoznának... Örömmel jelentjük, hogy a 2004. december 12-én érvénybe lépő menetrenddel ezt a kérést – a lehetőségekhez mérten – maximálisan teljesítettük."

A közlemény szerint az új menetrendben lehetővé válik, hogy a jelenleginél több – naponta 4 pár, pénteken és vasárnap 5 pár – IC-vonat közlekedjen. Ehhez igazították a Szentes–Kiskunfélegyháza vonal személyvonatait, így csaknem 30 perccel csökken az utazási idő Budapestre. Új InterPici járat bevezetéséhez nincs szabad motor, ám a vasúti szolgáltatás javítása érdekében ezen a vonalon új orosz motorvonatokat közlekedtet a MÁV. „A személyvonatok menetrendjét úgy alakítottuk ki, hogy Kiskunfélegyházáról közvetlen az IC előtt vagy után személyvonat közlekedik, mellyel el lehet jutni Budapestre. Reggel és este mindkét irányban biztosítjuk a gyorsvonati csatlakozást."

A cég azt is közölte, a csongrádi önkormányzat nem vett részt a júniusban és szeptemberben tartott egyeztetéseken, ahol a menetrendről volt szó, pedig időben elküldték a meghívót. A MÁV szerint a város öt éve nem küld képviselőt az egyeztetésekre, míg Szentes küldötte részt vett a legutóbbi megbeszélésen is.

– Azt kizártnak tartom, hogy öt éven át egyik megbeszélésen sem vett volna részt a város küldötte; nemrég valóban volt egy fővárosi megbeszélés, amelyen részt vettünk, igaz, később értünk oda, mert dugóba kerültünk – reagált kérdésünkre Bedő Tamás polgármester.