A szentesi boltok a Tescóra készülnek
 Szupermarketek versenye a kicsikkel

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-27 | Blahó Gabriella

A Szentes környékén megnyílt szupermarketeknek nem örülnek a kiskereskedők, a verseny még nagyobb lesz, ha itt is megépül a Tesco. A helybeliek közül sokan járnak vásárolni Csongrádra és Vásárhelyre, a helyi élelmiszerboltok és ruházati üzletek tulajdonosai érzik a forgalomcsökkenést.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi boltosok aggódnak, de bizakodnak is Fotó: Tésik Attila
Csongrádon a Lidl, Vásárhelyen a Tesco rontja a szentesi kereskedők piacát. A hiper- és szupermarketek elsősorban az élelmiszer vonatkozásában jelentenek konkurenciát a helyi boltoknak. A szentesiek közül sokan hétvégenként a szomszédos városokba utaznak vásárolni, mert ott olcsóbbak a termékek. A Lidl és a Tesco nagyon kedvező árakkal csalogatja a környékbelieket – némely termékért olyan keveset kérnek, hogy feltételezhető, beszerzési áron adják tovább.

Martonosi István, a Kisosz megyei vezetője szerint az üzleti fogás nem
Kevesebb kínai üzlet

Csongrádon és Vásárhelyen szinte elfoglalták a belvárost a kínai kereskedők, az utóbbi településen tucatnyi távol-keleti ruhát árusító bolt van a belvárosban. Szentesen azonban más a helyzet – talán azért, mert nincsen nagy áruház kialakítására alkalmas épület – vélik a helyiek.  
jogszabályellenes. A szakember egyébként elmondta: a multik jelenléte kimutathatóan visszaveti a kiskereskedők üzleti eredményeit. Kevéssé tartja elfogadhatónak, hogy a hatalmas áruházak városok belsejében épüljenek – utalt a Penny Marketre –, ugyanakkor megérti az önkormányzatokat, hogy egybefüggő területeket adnak el száz-százötven millióért. A Kisosz vezetőségének tagja emlékeztetett arra, hogy a multik „sűrűsége" Magyarországon messze meghaladja a nyugat-európai mértéket.

A szegvári Krajsóczki Sándor élelmiszerboltot működtet a faluban Vásárhely és Szentes között – a szegváriak szinte csak kenyérért és tejért térnek be hozzá, másért buszra ülnek. A nyugdíjas bolttulajdonos szerint a községben ragaszkodnak a közelben sütött kenyérhez, míg az alacsony pénzűeknek kedvezőbb havonta egyszer bevásárolni.
Szentesen az úgynevezett Füsti soron, a Nagy Ferenc utcában és a Kossuth utcán sorakozó üzletek vezetői feltételezik, hogy ha a Tesco a városban is felépül, még rosszabb lesz a helyzet. Laczkó Anna divatáru-kereskedő viszont nem aggódik különösebben. Mint mondta, a szupermarket ugyanúgy konkurencia számára, mint a mellette lévő bolt – nem akar változtatni. Úgy fogalmazott, megtalálta azt az irányt, minőséget, amellyel sikert ér el a vásárlói körében.