Több száz petárda naponta
 Aláírásgyűjtés kezdődött Szentesen a robbantók ellen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-25 | Blahó Gabriella

Aláírásgyűjtés kezdődött Szentesen a petárdázás megfékezéséért. A rendőrség adatai szerint a naponta több száz durranás zavarja a nyugalmat a városban.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egy petárda ára hét forint – durrantani egész évben lehet Fotó: Blahó Gabriella
A szentesi belvárosban élők tapasztalatai szerint közel három hete szinte folyamatosan petárdákat robbantanak az utcán. A Bocskai és a Klauzál utca lakóinak kezdeményezésére aláírásgyűjtési akció kezdődött a helyzet orvoslása érdekében. Négyszáz aláírás gyűlt össze, melyeket a tiltakozó csoport képviselője, Abonyi János nyújtott be az önkormányzathoz. A belvárosban lakó férfi lapunknak úgy fogalmazott, szinte háborús hangulatot idéz a rengeteg robbanó petárda. Javaslata szerint az önkormányzatnak érdemes volna tüzetesebben megvizsgálni a pirotechnikai eszközök használatáról szóló jogszabályokat. Hozzátette, a helyi hatóságnak hoznia kellene egy rendelkezést, mely időben korlátozza a petárda használatát. A tiltakozók szeretnék azt is elérni, hogy a városban tudomásuk szerint négy petárdát forgalmazó üzletben szűnjön meg az árusítás. Mint mondta, elfogadható, hogy szilveszterkor ettől hangos a város, ám az év minden többi napján zavarja a nyugalmat.

Az idős férfi és a közvetlen környezetében élők tapasztalata szerint nyolc-tízéves gyermekek is robbantanak, reggel fél nyolckor a Klauzál utcai lakótelepen már hallani a durranásokat. Az erre ébredők egészen
Kurca parti durranások százával

A rendőrség adatai szerint naponta több száz petárda durran a szentesi belvárosban, tudtuk meg Tyityán László őrnagytól. Tizennégy éven aluli gyermek nem használhatja a tűzijátékot, illetve csak tizennégy éven felüli jelenlétében – ha ennek ellenkezőjéről bizonyosodik meg a rend őre, akkor eljárást kezdeményez. A csendháborítás elkövetői ellen viszont akkor tudnak fellépni, ha tetten érik őket. Az őrnagy elmondta, minden bejelentésre mozdulnak, az elmúlt hetekben több esetben kaptak az elkövetők figyelmeztetést 
kilencig-tízig figyelemmel kísérhetik a durrogtatást, majd délben fél órán át újra lehet hallani a petárdákat, délután négy órától egészen éjjel tizenegyig pedig ismét zajos a városrész.

Az aláírásgyűjtő ívet Szűcs Lajos alpolgármesternek adta át a tiltakozó csoport képviselője. Az alpolgármester az üggyel kapcsolatban lapunknak elmondta, az önkormányzat információi szerint a petárdaárusítás szabályos, annak módját az önkormányzati rendeletnél magasabb szintű rendelkezés határozza meg, melyet a helyi képviselő-testület a jogalkotás szabályai szerint természetesen nem bírálhat felül. Az úgynevezett egyes kategóriájú játékos pirotechnikai eszközöket az engedéllyel rendelkező boltok az év bármely napján árusíthatják. Szűcs Lajos ezért más megoldási lehetőségeket keresett. Tárgyalásra invitálta a város két legnagyobb üzletének vezetőjét, a beszélgetésen a forgalmazók toleranciájára számít.

Az oktatási ügyekért felelős alpolgármester a Klauzál általános iskola és a középiskolai kollégium vezetőihez is fordult ugyanebben az ügyben. Tariné Lantos Piroska, az iskola igazgatónője lapunknak elmondta, a diákok tanáraiktól értesültek arról, hogy számíthatnak a rendőrség ellenőrzésére.

– Ennek hatására valamelyest visszaszorult a petárdahasználat, de az intézményen kívül azt nem tudjuk megakadályozni – fogalmazott az igazgatónő.

Ombódi Károly, az egyik tűzijátékot árusító bolt tulajdonosa szerint a városnak előrelátóbbnak kellett volna lennie a témában. Mint mondta, befektetett az üzletbe, s ha a készleten lévő áruját nem adja el, bizony komoly veszteséggel számolhat. Jelenleg darabonként mindössze hét forintért lehet vásárolni nála petárdát, melyet százas kiszerelésben visznek el. Kijelentette: nyitott olyan megoldásra, amely minden fél számára megnyugtató helyzetet teremt.

.