Lelki tükör az iskolai folyosón
 Tízparancsolat a szentesi katolikus iskolában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-15 | Blahó Gabriella

Szokatlan jelenség tanúi a szentesi katolikus általános iskola diákjai: a lépcsőfordulóban felállított tükörbe tekintve késztetést kapnak az önelemzésre. Az iskola vezetése úgy véli, ezen a módon jótékonyan járul hozzá a gyerekek fejlődéséhez.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Blahó Gabriella
Híre ment Szentesen a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola lépcsőfordulójában felállított tükörnek. A felirat szerint lelki tükörről van szó, oldalain egytől tízig római számok láthatók, emlékeztetve a tízparancsolatra. Nemes Éva, az intézmény vezetője elmondta lapunknak, úgy véli, ez jótékonyan járul hozzá a gyermekek fejlődéséhez. A tükröt különösebb kommentár nélkül állították fel a kijelölt helyre, hiszen az igazgatónő szerint az önmagáért beszél, s mintegy elgondolkodtat. Álláspontját Mécs László-idézettel alátámasztva úgy fogalmazott, a tükör nyomán kiderül: „Ki a betyár, ki a szent, ha mérce tönkrement?"

Elmondta azt is, hogy az iskolához a szülők részéről nem érkezett visszajelzés a tükörrel kapcsolatban, a diákok a tanítás alatt pedig megosztották véleményüket tanáraikkal. Lapunknak az ötödik osztályos Szabó Dominik elmondta: a tükörbe tekintve mindenki eldöntheti magáról, hogy ő jó vagy rossz. A hetedikes Katona Kiss Erna úgy fogalmazott, ha belenéz, el tudja mondani, mit érez saját magával kapcsolatban, s ő igyekszik rendes kislány lenni.

Osztálytársnője, Szél Szemirámisz szerint az isteni és emberi parancsoknak engedelmeskedni helyes, s ha ő meglátja magát a tükörben, meglátja a saját érzéseit is. Mészáros Dávidot a tárgy egyáltalán nem zavarja, kifejezetten hangulatosnak találja a lépcsőfordulóban felfüggesztett tükröt, amely emlékezteti az embereket az erkölcsi mércére.