Az Emigránsok Lódzba mennek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-10 | Hollósi Zsolt

Az Emigránsok című Mrozek-abszurdot Janik Lászlóék csütörtökön este felújítják a Korzóban, majd Lódzban vendégszerepelnek vele. A Kopogós römivel Szentesre és Mórahalomra készül a színház. A társulat a megye más településeire is szeretne eljutni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szerémi Zoltán és Megyeri Zoltán a Mrozek-darabban Fotó: Gyenes Kálmán
A színház Holdudvar-projektjében Janik László rendezésében, Szerémi Zoltánnal és Megyeri Zoltánnal a főszerepben nagy sikerrel mutatták be az elmúlt évadban az Emigránsok című Mrozek-darabot. Az abszurd játékot csütörtökön 19 órától újra láthatja a közönség – ezúttal már nem a nagyszínház színpadán, hanem a Korzóban.

– Azzal hívtak fel Varsóból, hogy híre ment: van egy remek Mrozek-produkciónk, és szeretnék, ha november 16-án részt vennénk vele a lódzi nemzetközi színházi fesztiválon, ahol többek között Párizsból és Brüsszelből is várnak lengyel drámaírók darabjaiból készült előadásokat – mondja Székhelyi József színigazgató. Segítette a vendégjáték megvalósulását, hogy Lódz Szeged testvérvárosa. A direktor is elkíséri színészeit a fesztiválra, s ha a lengyel partnerek fogadókészek, akár további együttműködést is elképzelhetőnek tart. Például A végzet hatalmát is elvihetné Lódzba az operatársulat.

– Minden olyan törekvés, amely a bezártságból a nyitás felé mutat, a színháznak és Szegednek is jót tesz. Minden mozdítható előadásunkat szeretnénk a színházon kívül is „forgalmazni" – árulja el terveit a teátrum vezetője. Ennek jegyében Király Levente és Pásztor Erzsi csütörtökön este a szentesi művelődési házban, november 19-én pedig a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban a Kopogós römit játssza. Az Aranyszöm olyan kiváló adottságokkal rendelkezik, hogy már arról is tárgyalásokat folytatnak: ott készítetnének el és mutatnának be egy-egy produkciót, ami csak később kerülne be a Korzóba, illetve majd a felújított Kisszínházba.

– Ezt nem tartom klasszikus értelemben vett tájolásnak, hiszen Budapesti lévén tudom, hogy egy Rákospalotán élő színész például a Szeged–Mórahalom távolságnak a többszörösét is megjárja naponta – hangsúlyozza Székhelyi József, aki szerint ez inkább egy gesztus ez a közeli városok polgárai számára, akik esetleg nehezebben mozdulnának ki egy előadás kedvéért, ha el kell jönniük érte Szegedre. Mindkét fél jól jár a kezdeményezéssel, hiszen nullszaldósra jönnek ki az előadások, sőt a színháznak talán még minimális nyeresége is lehet rajtuk.