Traffipaxért lobbiznak
 Romlottak az utak, gyakoriak a balesetek Szentes környékén

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-08 | Balázsi Irén

Megnövekedett a gépjárműforgalom, míg az utak állapota romlott Szentesen. A közlekedők is felelősek azonban azért, hogy gyakoriak a személyi sérüléssel járó balesetek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A közlekedőknek is van még mit tanulniuk Fotó: Tésik Attila
A Szentesi Rendőrkapitányság működési területén 820 kilométer az úthálózat hossza. Jelentős részének állaga nem felel meg a mai kor követelményeinek, miközben egyre több és egyre jobb minőségű autó közlekedik rajtuk. Földvári Nagy István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője azt mondta a minapi közlekedési fórumon: már félnek a téltől, mert a közutakon vannak olyan szakaszok, ahol 5-7 centiméter mély a nyomvályú. Ilyen részek találhatók a Szentes–Csongrád közötti úton is. Csapadékos időjárás esetén a kocsik csaknem úsznak a vízen. Ám sok autóvezető nem az útviszonyoknak megfelelően közlekedik, s ebből adódnak a balesetek. A szentesi térségben egyébként az idén még nem volt halálos kimenetelű baleset, 2002-ben 7-en, 2003-ban pedig 4-en veszítették életüket az utakon. A kapitány bízik abban, hogy az év hátralévő részében senki sem lesz áldozata közlekedési balesetnek.

Nem ilyen optimista Czabarka János nagymágocsi polgármester, aki három közelmúltbeli balesetet említett a térségükben. Mint mondta, ezek közül az egyik sérültje több mint egy hete eszméletlen állapotban van. A település lakóit annyira felkavarta az eset, hogy követelték: a közlekedők biztonsága érdekében épüljön meg a kerékpárút, és Nagymágocs–Ótompahát térségéből tiltsák ki a kamionosokat. A Békés megyébe tartó külföldi járművek vezetői ugyanis nem tartják be a hazai sebességhatárokat, s a légörvény elsodorja a kerékpárosokat. A polgármester szerint meg kell büntetni azokat az autósokat, akik a településükön áthaladva nem veszik majd figyelembe a sebességkorlátozó táblákat. Czabarka polgármester egyébként minden fórumon lobbizni fog azért, hogy a szentesi rendőrök kapjanak egy traffipaxot.

Meggyőződése ugyanis, büntetni kell a megengedett sebesség túllépőit, mert a közlekedők jogkövető magatartására nem lehet építeni. Úgy véli: néhány hónap alatt megtérülne a sebességmérő műszer ára, s a bírságokból befolyó összeget vissza lehetne utalni az önkormányzatoknak.

Szentes és Csongrád helyhatósága eddig nem támogatta a traffipax közös beszerzését, arra hivatkozva, hogy ez állami feladat. Egy korszerű sebességmérő készülék mintegy négymillió forint, és a vásárhelyi rendőrségnek az ottani önkormányzat segítségével sikerült hozzájutnia. Földvári Nagy István szentesi kapitány arra kérte a mágocsi polgármestert: szorgalmazza a térség összefogását egy traffipax megvásárlása érdekében. A helyszíni bírságból befolyó pénzt ellenben a rendőrség nem adhatja az önkormányzatoknak, mert az összeg az állami kasszába kerül. Mint elhangzott: Hódmezővásárhelyen a sebességmérő műszer beszerzése óta 18 százalékkal csökkent a közlekedési balesetek száma.