Koronáztak és ünnepeltek Szentesen
 Csábi Bettina megvédte címét, Nagy József kisvilágbajnok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-08 | Imre Péter

Szentesen, a szombati küzdősportok éjszakáján (Bertók Róbert és Rácz Félix szervezte) zsúfolásig megtelt a Dr. Papp László sportcsarnok és a közönség ünnepelhetett. Dr. Csábi Bettina, a „Boxhercegnő" megvédte WIBF harmatsúlyú világbajnoki címét, míg Nagy „Hóhér" József megszerezte az IBF harmatsúlyú kisvilágbajnoki övét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Boxhercegnő, vagyis dr. Csábi Bettina (balról) megvédte WIBF világbajnoki címét Fotó: Tésik Attila
A „Boxhercegnőhőz" eljöttek a hódolói, mert tudták a „Hóhértól" nem nekik kell félniük. De mielőtt a Félix-Promotion által szervezett ökölvívó címmérkőzésekre sor került volna a szentesi Dr. Papp László sportcsarnokban, különböző harcművészeti ágak képviselői – köztük hazaiakkal, pécsiekkel, békésiekkel és törökökkel – küzdöttek meg egymással.

Fokozódik a hangulat

– Ha van ilyen esemény Szentesen, mindig eljövök, bár azt annak idején nem gondoltam volna, hogy lányok egyszer bunyózni is fognak, nemcsak vízilabdázni – mondta kacsintva dr. Tóth Gyula a Kurca-parti pólósélet emblematikus figurája, egykor a női válogatottal világbajnoki címet nyerő szakember.

A ráhangoló meccseket Dunai Sándor (Pécs, ökölvívás), Tóth Csaba (Pécs, full contact kick-box), Závogyán Csaba (Szentesi Kinizsi TE, low-kick), Komáromi Attila (Pécs, low-kick), Amir (török, full-contact kick-box), Kiss Károly (Békés, thai-box), Tornyai „Démon" Tamás (ökölvívás) és Szőke Róbert (Békés, kick-box) nyerte. A hangulat már ekkor bajnoki volt, s a publikum is „részt vett" a küzdelmekben, „jó tanácsokkal" segítve a hazai kedvenceket, beszólásokkal cukkolva az ellenfelet. A szentesi Lakatosnak például azért kellett volna „adnia" Tóthnak, mert ő lopta el a biciklijét; de akadt olyan is, aki a kettes versenyzőt, vagyis a menetet jelző táblát körbe hordozó lányt biztatta, találta a legjobbnak.

– Tetszenek a mérkőzések, bár magam nem próbálkoztam a bunyón kívül mással – árulta el Nagy „Csonttörő" János, a WBO és a WBA kisvilágbajnoka. – Már minden energiámmal a december 18-i, győri világbajnoki meccsre összpontosítok, amit Chacón ellen vívok majd. Remélem, ott is olyan csodálatos lesz a közönség, mint itt Szentesen.

A „Boxhercegnő" koronázása

– Tavaly voltam először küzdősportgálán – közölte Szremkó Krisztina, a
Az IBF kisvilágbajnoki övének új gazdája: Nagy Hóhér József Fotó: Tésik Attila
Szentesi VK válogatott vízilabdása –, nagyon tetszett, ezért most is eljöttem. Nagyon szorítok Csábi Bettinának és Nagy Józsefnek, de legalább ennyire drukkoltam Závogyán Csabának is, aki a cégünknél dolgozik.

Jöhetett a bunyóblokk. Az első félixes meccset Petrovics János nyerte a szlovák Peter Durdik ellen.

Majd ringbe szólították Cathy „The Bitch" Brownt, aki dr. Csábi Bettina harmatsúlyú (53,5 kg) WIBF világbajnoki övére pályázott. Rögtön utána jött a „Boxhercegnő" is. Hajrá, Betti! – hangzott mindenfelől. Az első menet a tapogatózás jegyében telt, utána azonban munkásabb két percek következtek. A magasabb és hosszabb kezű Csábi próbálta magától távol tartani ellenfelét, aki elsősorban a belharcokat igyekezett erőltetni. Bettina kombinációkat is ütött, miközben hallhatta ringsegédei tanácsait. „Már teljesen meghalt, ne hagyd ott, menj rá!" Brown azért annyira nem halt meg, vagyis nem fáradt el, a 7. menetet megnyerte, a 8. és a 9. pedig kiegyenlítettnek is mondható küzdelmet hozott, a 10.-ben szinte végig vastapstól kísérve, viszont – köszönhetően jó kondíciójának – nagyon megverte az angolt. Mindhárom pontozó 99:91 arányban látta jobbnak.

– Tartottam a mérkőzéstől – árulta el dr. Csábi Bettina –, hiszen ellenfelem kellemetlen stílusú és nagy ütőerővel rendelkezik, a legjobbak ellen is képes leütésre – ezt már többször bizonyította. Nehéz volt, taktikusan kellett harcolnom, nem támadhattam kedvem szerint. Nagyon örülök, hogy sikerült megvédenem – először – a vb-címemet. Nem szívesen adnám oda ezt az övet senkinek...

A „Hóhér" kivégez

Az IBF harmatsúlyú (72,5 kg) kisvilágbajnoki címéért a 36 éves finn Kai Kauramäki és Nagy „Hóhér" József csapott össze. Az Ironman, vagyis „Acélember" becenévre hallgató rokon jól kezdett, de egy sorozás után már az első menetben rá kellett számolni. Kauramäki a második 3 percben is padlózott – mint később kiderült, Nagy szemen találta, kivizsgálásra kórházba is szállították –, s a bíró nem engedte tovább a küzdelmet.

– Ilyen magas emberrel szemben még nem bokszoltam – mondta Nagy – és az elején meg is lepett. De ez nem volt veszélyes, s végül is az történt, amit terveztem, amit akartam. Köszönöm a szentesi közönségnek a nagyszerű buzdítást, sokat segített!