Házért adnának életjáradékot
 Vitára bocsátotta rendelettervezetét a szentesi önkormányzat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-04 | Blahó Gabriella

Egyedi tervét egyedi módon készül megvalósítani a szentesi önkormányzat. Az országban szinte egyedülálló az a rendelettervezet, mely az idősek számára igyekszik biztosítani a méltó öregséget. A jogszabály megalkotása előtt nyílt társadalmi vitát kezdeményez a város önkormányzata.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi gondozási központban. A cél az, hogy saját otthonukban élhessenek minél tovább az idősek Illusztráció: Tésik Attila
Legközelebb élőben a nyugdíjasklub tagjai mondhatják el véleményüket a tervezetről, melynek végső formája még nem született meg. A koncepció tartalma szerint az ingatlannal rendelkező idősek a tulajdonuk fejében életjáradékot kapnak az önkormányzattól, s kizárólag saját döntésüket követően hagyják el megszokott otthonukat – ha úgy érzik, hogy ennek eljött az ideje. Ekkor önkormányzati bérlakásba, vagy emelt szintű szociális otthonba költözhetnek, miközben természetesen tovább kapják a járadékot havonta. Az összeg megállapításához a ház forgalmi értékét felbecsülteti az önkormányzat, és számításba veszi a statisztikai hivatal adatait a várható élettartamról – fogalmazott Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző. A koncepció alkotója úgy gondolja, az idősek számára a méltó öregséget a társadalom ma nehezen képes biztosítani, s ennek oka a szegénység.

A jogi keretbe foglalt megállapodás azonban lehetőséget adhatna arra, hogy az idős ember az életjáradék birtokában a személyes ellátásáról is gondoskodhasson, s ha úgy dönt, hogy másféle segítségre is szorul, akkor következhetnek a kínált megoldások, az önkormányzat egyetlen ügyben sem kezdeményez – hangsúlyozta az aljegyző.

Leginkább a „fiatal" időseknek szól a rendelettervezet: a hatvan-hatvanöt évesek számára kínál alternatívát. Sok olyan lakója van a városnak, akinek gyermekei messze költöztek. Számukra nyújt könnyebbséget a koncepció, melynek kidolgozott változata még nem kerül a testület elé. Most az érintettek véleményét várja az önkormányzat.