Tiszta a csapvíz Nagytőkén
 A tisztiorvosi szolgálat feloldotta a fogyasztási tilalmat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-21 | Blahó Gabriella

Kinyithatott az óvoda Nagytőkén, mert a fertőtlenítés eredményes volt: sikerült kiűzni a falu vezetékes hálózatából a pszeudomonas aeroginosa nevű baktériumot. Az élőlény korábban nagy számban volt jelen a nagytőkei ivóvízben, komoly veszélyforrásként: a fertőzés vérmérgezést okozhat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Két hónapig élt az ivóvízfogyasztási tilalom a faluban, a szolgáltató Szentesvíz Kft. a napokban eredményesen tisztította meg a vezetékes hálózatot.

A vizsgálati eredmények alapján a megyei tisztiorvosi szolgálat feloldotta a zárat. Ennek köszönhetően tegnap kinyithatott az önkormányzat egyetlen intézménye, az óvoda. Az alapfokú oktatásban részt vevő tizennégy gyermek a szentesi Rákóczi utcai ovi helyett reggelente tehát ezentúl megszokott környezetébe megy, ahol a konyhán számukra most már főzhetnek is. A település utcáiról eltűnt a lajtoskocsi és a falubeliek otthon nyugadtan ihatnak a csapból.

Staberecz Ferenc polgármester értékelése szerint a nagytőkeiek példát mutattak türelemből, most már valamennyien örülnek, hogy a közösség életében helyreállt a megszokott rend.

A polgármester azonban úgy véli, hosszú távú megoldást kell keresni annak érdekében, hogy a jövőben ilyesmi újra ne fordulhasson elő. Az elöregedett hálózat fertőtlenítésekor túlnyomás van a vezetékekben, ennek következtében egy újabb tisztítás nyomán egyszerűen szétpattanhat a rendszer. A pszeudomonas aeroginosa nevű élősködő orvosi szakvélemény szerint a legkirívóbb esetben vérmérgezést okozhat, ezért a baktériummal szemben bizalmatlanok Nagytőkén: az önkormányzat szeretné biztosítani, hogy újra ne szaporodhasson el a hálózatban a fertőzés. Jogi szaknyelven belső elháríthatatlan problémának tekinti ezt a jelenséget az önkormányzat – mondta el lapunknak Dóczi Margit, a falu jegyzője. Hozzátette: a vis major fogalma szerint elháríthatatlan külső hatás esetén lehet pályázni a katasztrófaalapra, Nagytőke ezt megteszi, hiszen másként nem tudja elhárítani a problémát. Százötvenmillió forintra van szüksége a falunak a teljes vezetékes hálózat újjáépítéséhez. A téma ma kerül a megyei területfejlesztési tanács elé, a falu vezetői abban bíznak, hogy a grémium támogató javaslattal továbbítja azt a Belügyminisztériumhoz. A pályázat mellé csatolt szakértői vélemény szerint a fertőzés bármikor újra felbukkanhat.